Lsd: ефекти, опасности и степен на използване

Какво представлява LSD?

Общо наименование: диетиламид на лизиргиновата киселина; Често срещани имена или имена на улици: LSD се продава под повече от 80 имена на улици, включително киселини, петна, дози, точки и екскурзии, както и имена, които отразяват дизайна върху листовете хартия за заглушаване (например “purple dragon”

LSD (лизиргинова киселина диетиламид), първо синтезирано през 1938 г., е изключително мощен халюциноген. Произвежда се от лизиргинова киселина, намираща се в ергота, гъба, която расте на ръж и други зърна.

LSD се произвежда в кристална форма и след това се смесва с ексципиенти или се разрежда като течност за производство в поглъщаеми форми. Той е без мирис, безцветен и с леко горчив вкус. LSD се продава под формата на таблетки (обикновено малки таблетки, известни като Microdots), в кутии за захар, в тънки квадратчета желатин (обикновено наричани прозоречни панели) и най-често като хартия за петна (листове абсорбираща хартия напоена или импрегнирана с LSD, покрити с цветни дизайни или произведения на изкуството, и перфорирани в квадратни квадратни квадратни части, индивидуални дозировъчни единици).

Ефекти от употребата на LSD

Ефектите от LSD са непредсказуеми. Обикновено първите ефекти на лекарството се усещат 30 до 90 минути след приемането му. Потребителят може да преживее екстремни промени в настроението, да усети няколко различни емоции наведнъж или бързо да се движи от една емоция в друга. Ако се приема в достатъчно големи дози, лекарството предизвиква заблуди и зрителни халюцинации. Физическите ефекти включват разширени ученици; По-висока телесна температура и изпотяване; Гадене и загуба на апетит; Повишена кръвна захар, сърдечен ритъм и кръвно налягане; безсъние; Сухота в устата и тремор.

Потребителят може също да страда от нарушено дълбоко и времево възприятие, с изкривено възприятие за размера и формата на обектите, движенията, цвета, звука, докосването и собственото изображение на тялото. Чувствителността може да изглежда “пресичаща”, давайки усещането за цветовете на слуха и виждането на звуци. Тези промени могат да бъдат плашещи и да причинят паника. Някои потребители на LSD също изпитват тежки, ужасяващи мисли и чувства, страх от загуба на контрол, страх от лудост и смърт.

Опитът с LSD се нарича “пътуване” и остри нежелани реакции като “лошо пътуване”. Тези преживявания са дълги, като ефектът от по-високи дози трае от 10 до 12 часа.

Под въздействието на LSD, способността да се правят разумни преценки и да се видят общи опасности е нарушена, което прави потребителя податлив на телесна повреда, което може да бъде фатално. След LSD пътуване, потребителят може да претърпи остра тревожност или депресия и може също така да преживее ретроспекции, които са повтарящи се ефекти на LSD дни или дори месеци след приемането на последната доза. Ретроспективен обрат се появява внезапно, често без предупреждение, обикновено при хора, които употребяват халюциногени хронично или имат проблем с личността. Здравите хора, които използват LSD понякога, също могат да имат ретроспекции. Лошите пътувания и ретроспекции са само част от рисковете от използването на LSD. Потребителите на LSD също могат да проявяват сравнително дълготрайни психози, като шизофрения или тежка депресия.

Опасности за здравето

LSD произвежда толерантност, така че някои потребители, които приемат лекарството многократно, трябва постепенно да приемат по-високи дози, за да постигнат състоянието на интоксикация, което преди това са постигнали. Това е изключително опасна практика, предвид непредсказуемостта на лекарството.

Националното проучване за употребата и здравето на наркотиците (NHSDA) през 2010 г. изчислява, че процентът на населението на възраст между 18 и 25 години, който някога е използвал LSD (процент на разпространение през целия живот), е бил 6,4%, от 15,9% през 2002 г. Броят на мисиите за LSD от началото на годината сред населението на 12 и повече години е бил 377 000, подобно на броя през 2009 г. (337 000), но е по-висок от прогнозите от 2003 до 2007 г. (вариращи от 200 000 до 270 000). Минималната употреба на LSD през последната и последната година е 0,6% и 0,2% съответно за младите хора през 2010 г., подобно на процентите през 2009 г. 1

От 1975 г. насам изследователите на мониторинга на бъдещите проучвания (МСТ) изследват близо 17 000 възрастни средни училища в цялата страна, за да определят тенденциите в употребата на наркотици и да измерват нагласите и вярванията относно злоупотребата с наркотици. В класа на 2010 г. 2,4% от възрастните хора съобщават, че използват LSD поне веднъж в живота си. През 2002 г. 3,8% от възрастните хора са експериментирали с LSD поне веднъж в живота си, според МТС. 2

В изследването на NHSDA за 2010 г. 71,5% от младежите на възраст между 12 и 17 години са имали голям риск при употребата на LSD веднъж или два пъти седмично, в сравнение със 76,2%, които са имали голям риск да използват LSD веднъж или два пъти седмично през 2002 г. Младежът посочи, че LSD би било справедливо или много лесно достъпно. Между 2002 г. и 2010 г. имаше намаления в възприеманата лесна наличност на LSD (от 19.4 на 12.9%). 1

Правителствени актуализации

Размер на употребата на LSD

сроден

Вижте също

Източници