Описанието на мелоксикам (орален път) и търговските наименования

Мелоксикам е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), което се използва за облекчаване на симптомите на артрит (ювенилен ревматоиден артрит, остеоартрит и ревматоиден артрит), като възпаление, подуване, скованост и ставна болка. Това лекарство обаче не лекува артрит и ще ви помогне само докато продължите да го приемате.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали специфични за педиатричната възраст проблеми, които биха ограничили полезността на пероралната течност или таблетките мелоксикам при деца с ювенилен ревматоиден артрит на 2-годишна възраст и по-големи.

Капсула; таблетката; окачване

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на капсулите мелоксикам в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

алергии

Съответните проучвания, извършени досега, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на мелоксикам при възрастните хора. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат сериозни стомашно-чревни (GI), сърдечни или бъбречни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи това лекарство.

Педиатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Други взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Дозирането

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Пропусната доза

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

За безопасно и ефективно използване на това лекарство, не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте по-дълго, отколкото Ви е поръчал лекар. Приемането на твърде много от това лекарство може да увеличи вероятността от нежелани реакции.

Това лекарство трябва да е снабдено с лекарствен наръчник. Много е важно да прочетете и разберете тази информация. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за всичко, което не разбирате.

Разклащайте пероралната течност добре преди всяка употреба. Измерете дозата с маркирана лъжица, спринцовка за перорално приложение или чаша с лекарства. Средната домакинска чаена лъжичка може да не поддържа необходимото количество течност.

Поглъщайте капсулата цяла. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Може да приемате това лекарство със или без храна.

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин. Ако заредите лекарството си и изглежда различно, попитайте фармацевта си.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

съхранение

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Това лекарство може да увеличи риска от сърдечен инфаркт или инсулт. Това е по-вероятно да се случи при хора, които вече имат сърдечни и кръвоносни съдове и които употребяват това лекарство за дълго време. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате болка в гръдния кош или дискомфорт, гадене или повръщане, болка или дискомфорт в ръцете, челюстта, гърба или шията, недостиг на въздух, недостатъчна реч или слабост.

Мелоксикам може да причини кървене в стомаха или червата. Този проблем може да се случи без предупредителни знаци. Това е по-вероятно да се случи, ако сте имали стомашна язва в миналото, ако пушите или пиете алкохол редовно, ако сте над 60 години, имате лошо здраве или използвате някои други лекарства (като стероиди или Разредител на кръвта).

Може да възникнат проблеми с черния дроб, докато използвате това лекарство. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате повече от един от следните симптоми: болка или чувствителност на корема или стомаха, глинести изпражнения, тъмна урина, намален апетит, повишена температура, главоболие, сърбеж, загуба на апетит, гадене и повръщане, Обрив, подуване на краката или долните крака, необичайна умора или слабост, жълти очи или кожа.

При лечението с това лекарство могат да настъпят сериозни нежелани реакции. Понякога могат да се появят сериозни нежелани реакции без предупреждение. Възможно е обаче да се появят възможни предупредителни признаци, включително тежка болка в стомаха, черни изпражнения и / или повръщане на кръв или материал, който прилича на кафяви заливи, кожен обрив, подуване на лицето, пръстите, краката и / или долните крака. Също така могат да се появят признаци на сериозни сърдечни проблеми, като гръдна болка, стягане в гръдния кош, бързо или неравномерно сърцебиене, необичайно зачервяване или топлина на кожата. Проверете незабавно при Вашия лекар, ако вие или детето Ви забележите някой от тези предупредителни признаци.

Мелоксикам може да причини сериозен тип алергична реакция, наречена анафилаксия. Въпреки че това е рядко, то може да се появи често при пациенти, които са алергични към аспирин или други нестероидни противовъзпалителни средства. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Най-сериозните признаци на тази реакция са много бързо или неправилно дишане, гадаене за дишане или припадък. Други признаци могат да включват промени в цвета на кожата на лицето, много бързо, но неравномерен сърдечен пулс или импулс, копринени отоци по кожата, подпухналост или подуване на клепачите или около очите. Ако се появят тези ефекти, незабавно потърсете спешна помощ. Помолете някой да ви отведе до най-близката болница за спешни случаи. Обадете се на линейка, легнете, покрийте себе си, за да запазите топло и подпряйте краката си по-високо от главата си. Останете в това положение, докато пристигне помощ.

При лечението с това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате мехури, пилинг или разхлабване на кожата, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки, докато вие или Вашето дете използвате това лекарство.

Използването на това лекарство по време на по-късна част от бременността може да увреди вашето бебе. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Това лекарство може да причини забавяне на овулацията при жени и може да повлияе на способността им да имат деца. Ако планирате да имате деца, говорете с Вашия лекар, преди да използвате това лекарство.

Кажете на Вашия лекар, ако имате необяснимо повишаване на теглото или оток (задръжка на течности или подуване на тялото) с това лекарство.

Mobic® перорална течност съдържа сорбитол, който може да причини много сериозен проблем с червата, когато се приема с натриев полистирен сулфонат (Kayexalate®). Не приемайте пероралната течност заедно с Kayexalate®.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.