Лекарства и бъбречни заболявания

Въпроси, които трябва да зададете, ако имате заболяване на бъбреците

Лекарства и заболявания на бъбреците

Лекарства за лечение на бъбречни заболявания

диализа; Бъбречна трансплантация; Подготовка за лечение на бъбречна недостатъчност; Избор да не се лекува с диализа или трансплантация; Плащането за лечение на бъбречна недостатъчност

Хората с бъбречно заболяване често приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане, контролиране на кръвната глюкоза и понижаване на холестерола в кръвта. Два вида лекарства за кръвно налягане – АСЕ инхибитори и АРБ – могат да забавят бъбречните заболявания и да забавят бъбречната недостатъчност дори при хора, които нямат високо кръвно налягане.

Най-важната стъпка, която може да предприемете за лечение на бъбречно заболяване, е да контролирате кръвното си налягане. Много хора трябва да приемат две или повече лекарства за кръвното си налягане, често включващи диуретик (хапче за вода). Тези лекарства могат да работят по-добре, ако ограничите приема на сол. Целта е да задържите кръвното си налягане на или под целта, зададена от вашия доставчик на здравни услуги. За повечето хора кръвното налягане е по-малко от 140/90 mm Hg.

Тъй като имате бъбречно заболяване, трябва да внимавате с всички лекарства, които приемате. Вашите бъбреци не се филтрират както в миналото. Това може да доведе до опасно натрупване на лекарства в кръвта Ви. Някои лекарства могат също да навредят на бъбреците Ви.

Други лекарства

Вашият фармацевт и доставчик на здравни услуги трябва да знаят за всички лекарства, които приемате, за да ви дадат съвети как да предпазите бъбреците.

Тези лекарства включват

Може да ви бъде казано

Ако приемате лекарства без рецепта или лекарства с рецепта за главоболие, болка, треска или настинка, може да приемате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). НСПВС включват често използвани болкоуспокояващи и студени лекарства, които могат да увредят бъбреците и да доведат до остра бъбречна травма, особено при тези с бъбречно заболяване, диабет и високо кръвно налягане. Ибупрофенът и напроксенът са НСПВС.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) се продават под много различни марки, затова попитайте фармацевта или доставчика на медицински услуги, ако лекарствата, които приемате, са безопасни за употреба. Също така можете да търсите НСПВС на етикетите за лекарствените факти като този по-долу.

Не забравяйте, че винаги можете да говорите с фармацевта или доставчика на медицински услуги за вашите лекарства

17 септември 2014 г.

Какво можеш да правиш