Luveris: употреба, дозировка и странични ефекти

Какво представлява Луверис?

Luveris се използва заедно с фолитропин алфа за лечение на безплодие при жени с недостатъчност на LH.

Luveris няма да причини овулация (производство на яйцеклетка от яйчниците). Ще трябва да приемате други лекарства, които да стимулират овулацията.

Не трябва да използвате Luveris, ако имате първична яйчникова недостатъчност, необичайно вагинално кървене, неконтролируеми нарушения на щитовидната жлеза или надбъбречна жлеза, кисти на яйчниците, рак на матката или яйчника, тумор на хипофизата, или безплодие, което не е причинено от липса на овулация.

Важна информация

Не използвайте Luveris, ако сте бременна.

Спрете да използвате Luveris и не се свържете с него веднага, ако имате някой от следните симптоми: болка в корема, подуване на корема, гадене, повръщане, диария, бързо натрупване на тегло, малко или никакво уриниране или болка при дишане , Бърза сърдечна честота или недостиг на въздух.

Лечението с Luveris увеличава вероятността от многократно раждане. Многобройните раждания носят допълнителен риск както за майката, така и за фетусите. Обсъдете риска от многократни раждания с вашия доставчик на здравни услуги.

Не трябва да използвате Luveris, ако сте алергични към lutropin alfa или подобни лекарства (като фолитропин, менотропин, урофолитропин) или ако имате

Преди да приемете това лекарство

Безплодие, което не е причинено от липса на овулация

Състояние, наречено първична яйчникова недостатъчност

Абнормно вагинално кървене, което не е било проверено от лекар

Нелекувано или неконтролирано нарушение на щитовидната или надбъбречната жлеза

Овариална киста

Рак на матката или яйчниците

Тумор на хипофизната жлеза; или

Ако сте бременна.

Вашият лекар ще извърши кръвни изследвания и преглед на таза, за да сте сигурни, че нямате условия, които биха ви предпазили от безопасното използване на Luveris.

Фертилитета на мъжкия сексуален партньор също трябва да се проверява, преди да бъдете лекувани с Luveris.

За да сте сигурни, че Luveris е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате рискови фактори за коронарна артериална болест, като например

диабет

Високо кръвно налягане или висок холестерол

Фамилна анамнеза за коронарна артериална болест

тютюнопушенето; или

С наднормено тегло.

Използването на Luveris може да увеличи шансовете ви за многоплодна бременност (близнаци, триплети, квадратчета и т.н.). Многоплодна бременност е високорискова бременност за майката и бебетата. Следвайте инструкциите на лекаря си за всякакви специални грижи, които може да са ви необходими по време на бременността.

Luveris може също да увеличи риска от бременност, спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане, вродени дефекти или треска след раждане, ако забременеете след лечението с това лекарство. Говорете с Вашия лекар, ако сте загрижени за тези рискове.

Luveris може да увеличи риска от развитие на рак на матката. Посъветвайте се с Вашия лекар за специфичния Ви риск. Незабавно съобщавайте за всяко необичайно вагинално кървене.

Как се прилага Luveris?

Правителствена бременност категория X. Въпреки че Luveris може да ви помогне да забременеете, това лекарство може да навреди на нероденото бебе или да причини вродени дефекти. Не използвайте Luveris, ако сте бременна. Кажете на лекаря си веднага, ако забременеете по време на лечението.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Не е известно дали лутропин алфа преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Уведомете Вашия лекар, ако кърмите бебе.

Luveris се инжектира под кожата. Може да ви бъде показано как да използвате инжекциите у дома. Не прилагайте самоинжектиране на това лекарство, ако не разбирате как да инжектирате и правилно изхвърляте използваните игли и спринцовки.

Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не използвайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Това лекарство се предлага с инструкции на пациента за безопасна и ефективна употреба. Следвайте внимателно тези указания. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Luveris е прахообразно лекарство, което трябва да се смеси с течност (разредител), преди да се използва. Ако използвате инжекциите у дома, не забравяйте да разберете как правилно да смесвате и съхранявате лекарството.

Леко завъртете лекарството след смесване. Не разклащайте лекарствената бутилка или може да разрушите лекарството. Пригответе дозата си само когато сте готови да инжектирате. Не използвайте, ако лекарството е мътен, промени цвета си или има частици в него. Посъветвайте се с Вашия фармацевт за ново лекарство.

Luveris обикновено се прилага ежедневно до 14 дни. За да сте сигурни, че лекарството е ефективно, ще ви трябват чести кръвни и ултразвукови изследвания. Може да се наложи да записвате температурата си и на дневна диаграма.

За най-добри резултати от вашето лечение за плодовитост, следвайте инструкциите на Вашия лекар много внимателно.

Използвайте игла за еднократна употреба само веднъж. Следвайте всички държавни или местни закони за изхвърляне на използвани игли и спринцовки. Използвайте контейнер за изхвърляне на отпадъци “остри” (попитайте фармацевта къде да го вземете и как да го изхвърлите). Съхранявайте този контейнер на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Съхранявайте несмесената лекарствена форма на прах на стайна температура, далеч от влага, топлина и светлина.

Също така можете да съхранявате праха в хладилник. Не замразявайте.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Безплодието често се лекува с комбинация от лекарства. Използвайте всички лекарства според указанията на Вашия лекар. Прочетете ръководството за медикаментите или инструкциите за пациента, предоставени с всяко лекарство. Не променяйте дозите или схемата на медикаментите си без съвет от Вашия лекар.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако пропуснете доза от Luveris.

Какво трябва да избягвам при употребата на Luveris?

Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно всички ограничения върху храната, напитките или дейността.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Luveris: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Луверис нежелани реакции

Някои жени, които използват това лекарство, развиват състояние, наречено синдром на овариална хиперстимулация (СОХС), особено след първото лечение. OHSS може да бъде животозастрашаващо състояние. Спрете да използвате Luveris, нямайте полов акт и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми на СОХС

Болка в корема, подуване на корема

Гадене, повръщане, диария

Бързо увеличаване на теглото, особено в лицето и средната част

Малко или никакво уриниране; или

Болка при дишане, бърза сърдечна честота, затруднено дишане (особено при легнало положение).

Посъветвайте се с Вашия лекар незабавно, ако имате признаци на инсулт или кръвен съсирек, като например

Внезапна скованост или слабост (особено от едната страна на тялото), внезапно силно главоболие, неразвито говорене, проблеми с зрението или равновесие

Болка в гърдите, внезапна кашлица, хрипове, бързо дишане, кашляне на кръв; или

Болка, подуване, топлина или зачервяване на единия или и на двата крака.

Честите нежелани реакции на Luveris могат да включват

Гадене, стомашна болка, диария, запек, газ

Болка в таза, менструални спазми

Болка в гърдите

главоболие

Болка или дразнене, когато инжекцията е била приложена

Усещане за умора; или

Студени симптоми като запушен нос, кихане, възпалено гърло

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Други лекарства могат да взаимодействат с лутропин алфа, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Уведомете всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате сега, и за всяко лекарство, което започнете или спрете да използвате.

2.01.2014-07-15, 8:50:30 ч.

Какви други лекарства ще повлияят на Luveris?

Наличност Изключена Изключена

Бременност Категория X Не се използва при бременност

Luveris (лутропин алфа)

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар за одобрение История на наркотиците в правителството

Фоликулна стимулация урофолитропин, Menopur, Gonal-f, фоликулостимулиращ хормон, Follistim, менотропини, Gonal-f RFF, Follistim AQ касета, Gonal-f RFF Pen

Женска безплодие Clomid, кломифен, HCG, Pregnyl, хорион гонадотропин (hcg), Novarel, Ovidrel, урофолитропин, Menopur, Serophene, менотропини, Chorex