метилпреднизолон

Терапевтичен клас: Ендокринно-метаболитен агент

Употреба за метилпреднизолон

Фармакологичен клас: Адренален глюкокортикоид

Метилпреднизолон се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За метилпреднизолон трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към метилпреднизолон или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Няма информация относно връзката на възрастта с ефектите на метилпреднизолон в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на метилпреднизолон при гериатрични пациенти.

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Преди да използвате метилпреднизолон

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате метилпреднизолон, е особено важно вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на метилпреднизолон с някое от следните лекарства не се препоръчва. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на метилпреднизолон с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на метилпреднизолон с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на метилпреднизолон. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете метилпреднизолон, точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Това може да увеличи шанса за нежелани ефекти.

Ако използвате метилпреднизолон за дълго време, не спирайте да го употребявате, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Може да се наложи бавно да намалите дозата, преди да я спрете напълно.

Дозата на метилпреднизолон ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози метилпреднизолон. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза метилпреднизолон, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако ще приемате метилпреднизолон за дълго време, е много важно Вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения за всички нежелани реакции, които могат да бъдат причинени от метилпреднизолон. Може да са необходими тестове за кръв или урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Използването на метилпреднизолон, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако мислите, че сте забременели, докато използвате метилпреднизолон, незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако използвате метилпреднизолон за дълго време, уведомете Вашия лекар за всякакви допълнителни стрес или тревожност в живота си, включително и други здравословни проблеми и емоционален стрес. Вашата доза метилпреднизолон може да се нуждае от промяна за кратко време, докато имате допълнителен стрес.

Правилно използване на метилпреднизолон

Използването на прекалено много метилпреднизолон или употребата му за дълго време може да увеличи риска от проблеми с надбъбречните жлези. Ако имате повече от един от тези симптоми, докато приемате метилпреднизолон, говорете с Вашия лекар: замъглено виждане, замайване или припадък, бърза, неравномерна или пулсираща сърдечна дейност, повишена жажда или уриниране, раздразнителност или необичайна умора или слабост.

Метилпреднизолон може да ви причини повече инфекции, отколкото обикновено. Избягвайте хора, които са болни или имат инфекции и често измивайте ръцете си. Ако сте изложени на варицела или морбили, незабавно уведомете Вашия лекар. Ако започнете да страдате от треска, студени тръпки, болки в гърлото или някакви други признаци на инфекция, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако по време на или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене, болка в очите или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Докато сте лекувани с метилпреднизолон, нямайте никакви имунизации (ваксини) без одобрението на Вашия лекар. Метилпреднизолон може да понижи резистентността на вашето тяло и ваксината може да не действа както добре, или може да получите инфекцията, която ваксината трябва да предотврати. Освен това, не бива да се намирате около други хора, живеещи във вашето домакинство, които получават живи вирусни ваксини, защото има шанс те да предадат вируса на вас. Някои примери за живи ваксини включват морбили, паротит, грип (ваксина за назален грип), полиовирус (орална форма), ротавирус и рубеола. Не се приближавайте до тях и не оставайте в една и съща стая с тях за много дълго време. Ако имате въпроси относно това, говорете с Вашия лекар.

Метилпреднизолон може да доведе до промени в настроението или поведението при някои пациенти. Кажете на лекаря си веднага, ако имате депресия, промени в настроението, фалшиво или необичайно чувство за благополучие, проблеми със съня, или промени в личността, докато приемате метилпреднизолон.

Метилпреднизолон може да причини изтъняване на костите (остеопороза) или бавен растеж при деца, ако се използва дълго време. Уведомете Вашия лекар, ако имате костна болка или ако имате повишен риск от остеопороза. Ако детето Ви използва метилпреднизолон, кажете на лекаря дали смятате, че детето ви не расте правилно.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате метилпреднизолон. Метилпреднизолон може да повлияе резултатите от някои кожни изследвания.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Предпазни мерки при използване на метилпреднизолон

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Метилпреднизолон Нежелани реакции

метилпреднизолон

Категория на бременността Многократният риск зависи от употребата

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Възпалителни състояния преднизон, дексаметазон, хидрокортизон, преднизолон, бетаметазон, декадрон

Алергичен ринит преднизон, прометазин, Zyrtec, флутиказон нос, лоратадин, флоназа

Астма преднизон, монтелукаст, Singulair, триамцинолон, дексаметазон, ипратропиум

Дерматологичен лезия флутиказон метик, Медрол досепак, Медрол, Солу-Медрол, Депо-Медрол, МетилПРЕДНИСолон Доза Пакет