Тестове за рак на белия дроб и диагностика

Ракът на белия дроб е вид рак, който започва в белите дробове. Дробовете ви са два гъбести органа в гърдите, които приемат кислород, когато вдишвате и отделяте въглероден диоксид, когато издишвате.

Ракът на белите дробове е водещата причина за смъртта при рак в Съединените щати, както сред мъжете, така и при жените. Ракът на белите дробове изисква повече човешки живот всяка година, отколкото комбинирането на рак на дебелото черво, простатата, яйчниците и гърдата.

Хората, които пушат, имат най-голям риск от рак на белите дробове. Рискът от рак на белите дробове се увеличава с времето и броя на пушените цигари. Ако откажете пушенето, дори и след пушене в продължение на много години, можете значително да намалите шансовете си за развитие на рак на белите дробове.

Ракът на белия дроб обикновено не предизвиква признаци и симптоми в най-ранните етапи. Признаците и симптомите на рак на белия дроб обикновено се появяват само когато заболяването се развие.

Признаците и симптомите на рак на белия дроб могат да включват

Направете среща с Вашия лекар, ако имате признаци или симптоми, които ви притесняват.

Ако пушите и сте били в състояние да напуснете, се обадете на Вашия лекар. Вашият лекар може да препоръча стратегии за отказване от тютюнопушенето, като консултиране, лекарства и продукти за заместване на никотина.

Кога да се види лекар

Как пушенето причинява рак на белия дроб

Тютюнопушенето причинява по-голямата част от раковите заболявания на белите дробове – както при пушачи, така и при хора, изложени на вторичен дим. Но ракът на белите дробове се среща и при хора, които никога не пушат, и при тези, които никога не са продължили да излагат на вторичен дим. В тези случаи може да няма ясна причина за рак на белите дробове.

Лекарите вярват, Когато вдишвате цигарения дим, който е пълен с вещества, причиняващи рак (канцерогени), промените в белодробната тъкан започват почти веднага.

Видове рак на белия дроб

Първоначално тялото ви може да бъде в състояние да поправи тези щети. Но при всяка повторна експозиция, нормалните клетки, които линчат белите ви дробове, са все по-повредени. С течение на времето, увреждането причинява на клетките да действат анормално и в крайна сметка може да се развие рак.

Какво можеш да правиш

Лекарите разделят рака на белия дроб на два основни вида, базирани на появата на ракови клетки на белия дроб под микроскоп. Вашият лекар взема решения за лечение въз основа на кой главен тип рак на белите дробове имате. Двете общи видове рак на белите дробове включват

Въпроси да попитате дали сте били диагностицирани с рак на белия дроб

Редица фактори могат да увеличат риска от рак на белите дробове. Някои рискови фактори могат да бъдат контролирани, например, като се откажат от пушенето. И други фактори не могат да бъдат контролирани, като вашата семейна история.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Рискови фактори за рак на белия дроб включват

Тестване на здрави хора за рак на белите дробове

Излагане на радон газ. Радон се произвежда от естественото разграждане на уран в почвата, скалата и водата, което в крайна сметка става част от въздуха, който дишате. Несигурни нива на радон могат да се натрупват във всяка сграда, включително домове.

Комплектите за тестване на радон, които могат да бъдат закупени в магазините за подобряване на дома, могат да определят дали нивата са безопасни. Ако бъдат открити опасни нива, са налице средства за защита.

Ракът на белия дроб може да причини усложнения, като

Pain. Разширен рак на белите дробове, който се разпространява до лигавицата на белия дроб или до друга област на тялото, като кост, може да причини болка.

Уведомете Вашия лекар, ако имате болка. Болката може първоначално да бъде лека и периодична, но може да стане постоянна. Медикаментите, лъчетерапията и други лечения могат да ви помогнат да се чувствате по-комфортно.

Течност в гръдния кош (плеврален излив). Ракът на белия дроб може да причини натрупване на течност в пространството, което заобикаля засегнатия белодроб в гръдната кухина (плевралното пространство).

Течността, натрупана в гръдния кош, може да причини задух. Предлагат се процедури за оттичане на течността от гърдите и намаляване на риска от възникване на плеврален излив.

Рак, който се разпространява в други части на тялото (метастази). Ракът на белия дроб често се разпространява (метастазира) в други части на тялото, като мозъка и костите.

Ракът, който се разпространява, може да причини болка, гадене, главоболие или други признаци и симптоми в зависимост от това кой орган е засегнат. След като ракът на белия дроб се е разпространил в други органи, той обикновено не е лечим. Лечения са на разположение за намаляване на признаците и симптомите и да ви помогне да живеете по-дълго.

Тестове за диагностициране на рак на белите дробове

Ако имате признаци и симптоми, които ви притесняват, започнете да виждате семейния си лекар. Ако вашият лекар подозира, че имате рак на белите дробове, най-вероятно ще бъдете отправени към специалист. Специалистите, които лекуват хора с рак на белия дроб, могат да включват

Рак на белия дроб

Тъй като назначенията могат да бъдат кратки и понеже често има много основание да се покрият, добра идея е добре подготвена. За да ви помогне да се приготвите, опитайте се

Етапи на рак на белия дроб

хирургия

Вашето време при Вашия лекар е ограничено, така че подготвянето на списък с въпроси ще ви помогне да се възползвате максимално от времето си заедно. Посочете вашите въпроси от най-важните до най-важните в случай, че изтече времето. За рак на белия дроб, някои основни въпроси, които да зададете включват

В допълнение към въпросите, които сте готови да поискате от Вашия лекар, не се колебайте да зададете други въпроси по време на назначаването.

Вашият лекар вероятно ще Ви зададе няколко въпроса. Ако сте готови да им отговорите, може да им позволите повече време по-късно, за да покриете други точки, които искате да отговорите. Вашият лекар може да попита

Няколко организации препоръчват хора с повишен риск от рак на белия дроб да разгледат ежегодно компютъризирана томография (CT), за да търсят рак на белите дробове. Ако сте на 55 или повече години и сте пушили или сте пушили, говорете с Вашия лекар за ползите и рисковете от скрининг на рак на белия дроб.

Някои проучвания показват, че скринингът за рак на белите дробове спестява живот, като по-рано открива рак, когато може да се лекува по-успешно. Други проучвания обаче показват, че скринингът на рак на белите дробове често разкрива по-благоприятни условия, които може да изискват инвазивни тестове и да излагат хората на ненужни рискове и тревоги.

Ако има причина да мислите, че може да имате рак на белите дробове, Вашият лекар може да нареди редица тестове, за да търси ракови клетки и да изключи други състояния. За да диагностицирате рак на белите дробове, препоръчва се Вашият лекар

Проба от тъкан (биопсия). Проба от анормални клетки може да бъде отстранена в процедура, наречена биопсия.

Вашият лекар може да извърши биопсия по няколко начина, включително бронхоскопия, при които Вашият лекар преглежда необичайни участъци от белите дробове, използвайки осветена тръба, която преминава през гърлото ви и в белите дробове, медитинтоскопия, при която се прави разрез в основата На шията и хирургически инструменти се вмъкват зад гръдната кост, за да вземат тъканни проби от лимфни възли и биопсия на иглата, в която Вашият лекар използва рентгенови или CT изображения, за да насочва игла през гръдната стена и в белодробната тъкан, за да събира подозрителни клетки.

Една биопсична проба може да бъде взета и от лимфни възли или от други области, където ракът се е разпространил, като черния дроб.

След като диагностицира вашия рак на белия дроб, Вашият лекар ще работи, за да определи степента (етапа) на вашия рак. Сцената на рака Ви помага да решите какво е най-подходящо за Вас и Вашия лекар.

Тестовете за поставяне могат да включват процедури за изобразяване, които позволяват на Вашия лекар да търси доказателства, че ракът се е разпространил извън белите дробове. Тези тестове включват CT скенери, магнитно резонансно изображение (MRI), позитронна емисионна томография (PET) и сканиране на костите. Не всеки тест е подходящ за всеки човек, така че говорете с Вашия лекар за това кои процедури са подходящи за Вас.

Малкият клетъчен рак на белия дроб понякога се описва като ограничен или обширен. Ограничена показва, че ракът е ограничен до един бели дроб. Обширните индикации показват, че ракът се е разпрострял извън един от дробовете.

Вие и вашият лекар избирате план за лечение на рак, основаващ се на редица фактори, като цялостното ви здравословно състояние, вида и етапа на рака, Опциите обикновено включват едно или повече лечения, включително хирургия, химиотерапия, лъчева терапия или целенасочена лекарствена терапия.

В някои случаи можете да изберете да не се подлагате на лечение. Например, може да почувствате, че страничните ефекти от лечението ще надвишат потенциалните ползи. Когато това е така, Вашият лекар може да предложи комфортна грижа за лечение само на симптомите, които причинява рак, като болка или задух.

По време на операцията вашият хирург работи за премахване на рака на белия дроб и марж на здрава тъкан. Процедурите за премахване на рака на белия дроб включват

Ако се подложите на операция, вашият хирург може също да премахне лимфните възли от гърдите, за да ги провери за признаци на рак.

Операцията на рак на белия дроб носи рискове, включително кървене и инфекция. Очаквайте да нямате дъх след операция с белите дробове. Ако част от белия ви дроб е отстранена, останалата ви белодробна тъкан ще се разширява с течение на времето и ще улесни дишането. Вашият лекар може да препоръча дихателен терапевт, който може да ви напътства чрез дихателни упражнения, за да ви помогне да възстановите.

Химиотерапията използва лекарства за унищожаване на раковите клетки. Една или повече химиотерапевтични лекарства могат да се приемат чрез вена в ръката ви (интравенозно) или да се приемат перорално. Обикновено комбинацията от лекарства се дава в серия от лечения за период от седмици или месеци, като междувременно има прекъсвания, така че да можете да се възстановите.

Химиотерапията често се използва след операция за унищожаване на останалите ракови клетки. Тя може да се използва и преди хирургическа интервенция, за да се свият раковите заболявания и да се улесни премахването им. В някои случаи химиотерапията може да се използва за облекчаване на болката и други симптоми на напреднал рак.

Радиационната терапия използва високоенергийни греди от източници като рентгенови лъчи и протони за унищожаване на раковите клетки. Радиационната терапия може да бъде насочена към вашия рак на белия дроб извън тялото ви (външно облъчване на снопа) или може да бъде поставена вътре в игли, семена или катетри и поставена в тялото ви близо до рака (брахитерапия).

Радиационната терапия може да се използва след операция за унищожаване на останалите ракови клетки. Той може да се използва и като първото лечение за рак на белите дробове, който не може да бъде отстранен по време на операцията. За хората с напреднал рак на белите дробове радиационната терапия може да се използва за облекчаване на болката и други симптоми.

За хората с рак на белия дроб, които са много малки, една опция може да бъде стереотактична телесна лъчетерапия. Тази форма на радиация цели много лъчи от радиация от различни ъгли при рак на белите дробове. Стереотактичната терапия с лъчетерапия обикновено е завършена в едно или няколко лечения. В някои случаи може да се използва вместо операция за малки тумори.

Целевите терапии са по-нови лечения за рак, които работят чрез насочване към специфични аномалии в раковите клетки. Целевите терапевтични лекарства често се използват в комбинация с химиотерапевтични лекарства.

Целевите терапевтични възможности за лечение на рак на белите дробове включват

Някои целеви терапии работят само при хора, чиито ракови клетки имат определени генетични мутации. Вашите ракови клетки ще бъдат тествани в лаборатория, за да видите дали тези лекарства могат да ви помогнат.

Клиничните проучвания са изследвания на лечението с експериментален рак на белия дроб. Може да сте заинтересовани да се включите в клинично изпитване, ако лечението с рак на белия дроб не работи или ако вашите възможности за лечение са ограничени.

Леченията, изследвани в клинично изпитване, могат да бъдат най-новите нововъведения, но те не гарантират лечение. Внимателно претегнете възможностите си за лечение с Вашия лекар.

Вашето участие в клинично изпитване може да помогне на лекарите да разберат по-добре как да лекуват рак на белите дробове в бъдеще.

Хората с рак на белия дроб често изпитват признаци и симптоми на рака, както и странични ефекти от лечението. Подпомагащата помощ, известна още като палиативна грижа, е специализирана област на медицината, която включва работа с лекар, за да сведете до минимум признаците и симптомите.

Вашият лекар може да ви препоръча да се срещнете с екип за борба с палиативните грижи скоро след диагностицирането, за да сте сигурни, че се чувствате комфортно по време и след лечение на рак.

В едно проучване хората с напреднал недребноклетъчен рак на белите дробове, които започнаха да получават поддържащи грижи скоро след диагностицирането им, живеят по-дълго от тези, които продължават с лечения като химиотерапия и радиация. Тези, които получават поддържащи грижи, съобщават за подобрено настроение и качество на живот. Те оцеляват средно почти три месеца по-дълго, отколкото тези, които получават стандартни грижи.

Може да сте загрижени, че получаването на палиативни грижи означава, че не можете да претърпите агресивно лечение за вашия рак. Но вместо да замени лечебните лечения, палиативните грижи допълват лечението ви с рак и може да направят по-вероятно, че можете да завършите лечението си.

Много хора с рак на белия дроб изпитват недостиг на въздух в даден момент в хода на заболяването. Лечения като допълнителен кислород и лекарства са на разположение, за да ви помогнат да се чувствате по-комфортно, но те не винаги са достатъчни.

За да се справи с недостиг на въздух, може да помогне

Уведомете лекаря си, ако имате задух или ако симптомите Ви се влошат, тъй като има много други лечения, които да облекчат недостиг на въздух.

Допълнителните и алтернативни лечения за рак на белите дробове не могат да излекуват вашия рак. Но допълващи и алтернативни лечения често могат да бъдат комбинирани с грижите на Вашия лекар, за да се облекчат признаците и симптомите.

Вашият лекар може да ви помогне да прецените ползите и рисковете от допълнителни и алтернативни лечения.

Американската колеж на лекарите по гръдния кош препоръчва на хората с рак на белите дробове да обмислят

Акупунктура. По време на акупунктурна сесия обучен специалист вмъква малки игли в точни точки на тялото ви. Акупунктурата може да облекчи болката и да облекчи страничните ефекти от лечението на рака, като гадене и повръщане, но няма доказателства, че акупунктурата има някакъв ефект върху вашия рак.

Акупунктурата може да бъде безопасна, когато е направена от сертифициран практикуващ лекар. Помолете Вашия лекар да препоръча някой от вашата общност. Но акупунктурата не е безопасна, ако имате ниска кръвна картина или приемате кръвни разтворители.

Масаж. По време на масаж масажистът използва ръцете си, за да упражнява натиск върху кожата и мускулите ви. Масажът може да помогне за облекчаване на тревожността и болката при хората с рак. Някои масажисти са специално обучени да работят с хора, които имат рак.

Посъветвайте се с Вашия лекар за имена на масажисти във вашата общност. Масажът не бива да навреди. Вашият масажист не трябва да оказва натиск някъде близо до тумора или хирургически рани. Избягвайте масажирането, ако броят на кръвните Ви клетки е нисък или ако приемате кръвни разтворители.

Диагнозата на рака може да бъде огромна. С течение на времето ще намерите начини да се справите с бедите и несигурността на рака. Дотогава може да откриете, че ви помага

Намерете някой, с когото да говорите. Намерете добър слушател, който е готов да ви слуша, да говорите за вашите надежди и страхове. Това може да е приятел или член на семейството. Загрижеността и разбирането за съветник, медицински социален работник, член на духовенство или група за подкрепа на рака също могат да ви помогнат.

Посъветвайте се с Вашия лекар за групи за подкрепа във вашия район. Или проверете своя телефонен указател, библиотека или организация за ракови заболявания, като Националния институт по рака или Американското дружество по рака.

Няма сигурен начин да се предотврати рак на белите дробове, но можете да намалите риска, ако сте

Посетете Вашия лекар

химиотерапия

Лъчетерапия

Целева лекарствена терапия

Клинични проучвания

Палиативни грижи

Справяне с недостиг на въздух