Описанието на лопинавир и ритонавир (орален път) и търговските наименования

Комбинацията лопинавир и ритонавир се използва при лечението на инфекцията, причинена от вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV). ХИВ е вирусът, отговорен за синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Той се използва за забавяне на прогресията на заболяването при пациенти, заразени с ХИВ, които имат напреднали симптоми, ранни симптоми или изобщо никакви симптоми.

Комбинацията от лопинавир и ритонавир няма да излекува или предотврати HIV инфекцията или СПИН. Той помага да се възпроизведе ХИВ и изглежда, че забавя разрушаването на имунната система. Това може да помогне да се забави развитието на проблеми, обикновено свързани със СПИН или ХИВ заболяване. Комбинацията от лопинавир и ритонавир няма да ви предпази от разпространение на ХИВ на други хора. Хората, които получават това лекарство, могат да продължат да имат други проблеми, обикновено свързани със СПИН или ХИВ заболяване.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Таблетка, капсула, течен пълнен, разтвор

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на комбинацията лопинавир и ритонавир при кърмачета на възраст под 14 дни. Безопасността и ефикасността не са установени. Kaletra® не трябва да се използва веднъж дневно при деца. Kaletra® перорална течност не трябва да се прилага при недоносени деца.

алергии

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията лопинавир и ритонавир при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта чернодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, което може да изисква повишено внимание при пациенти, приемащи комбинация лопинавир и ритонавир.

Педиатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Дозирането

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не променяйте дозата или преустановете употребата на това лекарство, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Когато доставяте това лекарство ниско, свържете се с Вашия лекар или фармацевт преди време. Не позволявайте на себе си да изчерпи това лекарство.

Това лекарство действа най-добре, когато има постоянно количество в кръвта. За да запазите количеството постоянно, не пропускайте никакви дози. Ако имате нужда от помощ при планирането на най-доброто време, за да вземете лекарството, консултирайте се с Вашия лекар.

Комбинацията от лопинавир и ритонавир винаги се прилага с други лекарства за ХИВ. Вземете всички лекарства, предписани от Вашия лекар, като част от комбинираната терапия. Не спирайте да използвате лекарството си, освен ако не Ви каже лекарят.

Важно е лопинавир и ритонавир перорална течност да се приема с храна. Използвайте калибрирана дозираща спринцовка или чаша лекарство, за да измерите дозата за пероралната течност.

Таблетките лопинавир и ритонавир могат да се приемат със или без храна. Поглъщайте таблетките цели, не ги смачквайте, не ги късайте и не ги дъвчете.

Това лекарство се предлага с наръчник за медикаменти и листовка за пациента. Прочетете внимателно тези указания и ги следвайте, преди да започнете лечението и всеки път, когато зареждате рецептата си. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Ако използвате диданозин (Videx®), вземете го един час преди или два часа след приемането на Kaletra® перорална течност. Диданозин може да се приема (без храна) едновременно с таблетките Kaletra®.

Пропусната доза

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

съхранение

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Най-добре е устната течност Kaletra® да се съхранява в затворен контейнер в хладилника. Не замразявайте. Ако трябва да съхранявате течността на стайна температура, използвайте лекарството в рамките на 2 месеца и го пазете от прекомерна топлина.

Таблетките Kaletra® трябва да се съхраняват в затворен контейнер на стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения, за да се уверите, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Не използвайте това лекарство, ако Вие или Вашето дете използвате алфузозин (Uroxatral®), цизаприд (Propulsid®), ерготични лекарства (напр. Дихидроерготамин, ергоновин, ерготамин, метилергоновин, Cafergot®, Ergomar®, Methergine® или Migranal® ), Ловастатин (Advicor®, Altoprev®, Mevacor®), перорален мидазолам (Versed®), пимозид (Orap®), рифампин (Rifadin®), салметерол (Advair®, Serevent®), силденафил (Revatio®, simvastatin ®, Vytorin®, Zocor®) или триазолам (Halcion®).

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови (напр. Жълт кантарион) или витаминни добавки.

Това лекарство няма да ви попречи да давате ХИВ на партньора си по време на секс. Уверете се, че разбирате това и практикувате безопасен секс, дори ако партньорът Ви също има ХИВ, като използвате латексов презерватив или друг бариерен метод. Това лекарство няма да ви попречи да давате ХИВ на други хора, ако те са изложени на кръв. Не използвайте повторно и не споделяйте игли с никого.

Панкреатит може да настъпи докато приемате това лекарство. Спрете да използвате това лекарство и незабавно проверете незабавно Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате внезапна и тежка болка в стомаха, втрисане, запек, гадене, повръщане, треска или замаяност.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, необичайна умора или слабост, или жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Това лекарство може да повиши нивото на кръвната захар. Консултирайте се с Вашия лекар, ако вие или детето Ви забележите промяна в резултатите от тестовете за кръв или захар на урина.

Това лекарство може да причини промени в сърдечния ритъм, като състояние, наречено PR или QT удължаване. Това може да промени начина, по който вашето сърце бие и причинява припадъци или сериозни нежелани реакции при някои пациенти. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате някакви симптоми на проблеми със сърдечния ритъм, като бърза, ударителна или неравномерна сърдечна дейност.

Това лекарство може да повиши нивото на холестерола и мазнините в кръвта Ви. Ако се появи това състояние, Вашият лекар може да ви даде лекарство за понижаване на холестерола и мазнините. Говорете с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате притеснения.

Ако вие или Вашето дете развиете кожен обрив, уртикария или някаква алергична реакция към това лекарство, спрете да приемате лекарството и се консултирайте с Вашия лекар възможно най-скоро.

Ако приемате пероралната течност, трябва да ограничите количеството алкохол, което пиете. Kaletra® перорална течност съдържа 42% алкохол. Говорете с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете приемате или планирате да приемате метронидазол (Flagyl®) или дисулфирам (Antabuse®).

Хапчетата за контрол на раждаемостта, които съдържат естроген, може да не работят добре, докато използвате това лекарство. За да не забременявате, използвайте втори тип контрол на раждаемостта заедно с хапчетата. Други форми на контрол на раждаемостта включват презервативи, диафрагми или контрацептивни пени или желета.

Когато започнете да приемате лекарства за ХИВ, имунната Ви система може да стане по-силна. Ако имате инфекции, които са скрити в тялото ви, като пневмония или туберкулоза, Вие или вашето дете може да забележите нови симптоми, когато тялото ви се опитва да се бори с тях. Ако това се случи, не забравяйте да уведомите Вашия лекар.

Това лекарство може да предизвика повишаване на телесните мазнини. Уведомете Вашия лекар, ако вие или Вашето дете забележите промени във формата на тялото, като увеличено количество мазнини в горната част на гърба и врата, или около гръдния кош и областта на стомаха. Може да загубите мазнини и от краката, ръцете и лицето.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.