Ловастатин и ниацин

Терапевтичен клас: Антихиперлипидемичен

Употреби за ловастатин и ниацин

Фармакологичен клас: Витамин В (клас)

Химически клас: Никотинова киселина (клас)

Комбинираното лекарство с удължено освобождаване на ниацин и ловастатин е комбинация от две лекарства, които работят заедно за понижаване на холестерола и липидните (мастни) нарушения. Ниацин е витамин В3, който намалява количеството холестерол в кръвта. Ловастатин принадлежи към групата лекарства, наречени инхибитори на HMG-CoA редуктазата или статини. Той работи за намаляване на количеството холестерол в кръвта чрез блокиране на ензим, който е необходим за постигане на холестерол.

Ловастатин и ниацин се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За ловастатин и ниацин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към ловастатин и ниацин или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не се препоръчва употребата на комбинация от ниацин с удължено освобождаване и ловастатин при деца.

Преди да използвате ловастатин и ниацин

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията ниацин с удължено освобождаване и ловастатин при пациенти в старческа възраст.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате ловастатин и ниацин, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва използването на ловастатин и ниацин с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на ловастатин и ниацин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на ловастатин и ниацин с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на ловастатин и ниацин с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате ловастатин и ниацин, или да Ви даде специални инструкции за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Използването на ловастатин и ниацин с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от определени нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате ловастатин и ниацин, или да Ви даде специални инструкции за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на ловастатин и ниацин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете ловастатин и ниацин само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече или по-малко и не го приемайте по-често или за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Също така, ловастатин и ниацин работят най-добре, ако има постоянно количество в кръвта. За да запазите това количество постоянно, не пропускайте никакви дози и приемайте лекарството по едно и също време всеки ден.

В допълнение към ловастатин и ниацин, Вашият лекар може да промени вашата диета до такава, която е с ниско съдържание на мазнини, захар и холестерол. Внимателно следвайте нарежданията на лекаря си за всяка специална диета.

Поглъщайте таблетката с удължено освобождаване цяла. Не го разбивайте, смачквайте или дъвчете.

Най-добре е да вземете ловастатин и ниацин преди лягане с нискомаслено брашно или закуска. Не го приемайте на празен стомах.

Ако приемате даназол (Danocrine®), дилтиазем (Cardizem®) или верапамил (Calan®, Isoptin®, Verelan®) заедно с ловастатин, дозата на ловастатин не трябва да бъде по-висока от 20 милиграма на ден. Насочени от Вашия лекар. Не използвайте повече от 40 mg на ден ловастатин заедно с амиодарон (Cordarone®). Когато се използват заедно с по-високи дози ловастатин, тези лекарства могат да увеличат риска от нараняване на мускулите и да доведат до бъбречни проблеми.

Кажете на Вашия лекар, ако редовно пиете сок от грейпфрут. Пиенето на големи количества сок от грейпфрут (повече от 1 квадрат дневно), докато приемате ловастатин и ниацин, може да увеличи риска от нараняване на мускулите и да доведе до бъбречни проблеми.

Не пийте големи количества алкохол с ловастатин. Това може да причини увреждане на черния дроб.

Дозата на ловастатин и ниацин ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози ловастатин и ниацин. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Правилно използване на ловастатин и ниацин

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза ловастатин и ниацин, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако не сте приемали ловастатин и ниацин повече от 7 дни, консултирайте се с Вашия лекар. Може да се наложи да намалите дозата, преди да започнете отново да приемате ловастатин и ниацин.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че ловастатин и ниацин работят правилно, за да понижат нивата на холестерола и триглицеридите (мазнините). Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Предпазни мерки при използване на ловастатин и ниацин

Използването на ловастатин и ниацин, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Не използвайте ловастатин / ниацин, ако приемате следните лекарства: боцепревир (Victrelis®), нефазодон (Serzone®), телапревир (Incivek®), някои антибиотици (като кларитромицин, еритромицин, итраконазол, кетоконазол, позаконазол, телитромицин, Nizoral®) или определени лекарства за лечение на ХИВ / СПИН (като атазанавир, индинавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир, Crixivan®, Kaletra®, Lexiva®, Norvir®, Prezista®, Reyataz®). Използването на тези лекарства заедно може да причини сериозни нежелани реакции.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост. Те могат да бъдат симптоми на сериозни мускулни проблеми като миопатия или имуно-медиирана некротизираща миопатия (IMNM).

Ако имате тъмна урина, имате треска, имате мускулни крампи или спазми, имате мускулни болки или скованост, чувствате се много уморен или слаб, или имате диария. Те могат да бъдат симптоми на сериозен мускулен проблем, наречен рабдомиолиза, който може да причини бъбречни проблеми.

Спрете да използвате ловастатин и ниацин и незабавно да се консултирате с Вашия лекар, ако имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, необичайна умора или слабост, жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на увреждане на черния дроб.

Ловастатин и ниацин могат да повлияят нивата на кръвната захар. Това е важно, ако сте диабет или преддиабет. Ако забележите промяна в резултатите от тестовете за кръв или урина, или ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Ловастатин и ниацин могат да накарат някои хора да станат замаяни, замаяни, сънливи или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на ловастатин и ниацин, преди да шофирате, да използвате машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни. Променяйте позициите бавно, когато се изправяте от седнало или легнало положение.

Ловастатин и ниацин Нежелани лекарствени реакции

ловастатин / ниацин

Ловастатин и ниацин не трябва да се приемат с витамини, съдържащи ниацин или никотинамид.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате ловастатин и ниацин. Може да се наложи да спрете употребата на ловастатин и ниацин, ако имате сериозна операция, сериозно нараняване или развивате други сериозни здравословни проблеми. Това може да повлияе и на резултата от някои медицински изследвания.

Ловастатин и ниацин могат да причинят страничен ефект, наречен зачервяване. Зачервяването е чувство на топлина или зачервяване на лицето, шията, ръцете и понякога на горната част на гръдния кош. За да избегнете зачервяване, алкохолът, топлите напитки и пикантните храни трябва да се избягват около времето, когато приемате ловастатин и ниацин. Освен това Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате аспирин 30 минути преди да вземате ловастатин и ниацин, за да предотвратите зачервяване.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Наличност Изключена Изключена

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Висок холестерол аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, Zetia

Хиперлипопротеинемия аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, правастатин, фенофибрат

Хиперипопротеинемия тип IIа, повишен LDL аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, правастатин, фенофибрат

Хиперлипопротеинемия тип IIb, повишен LDL VLDL аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, правастатин, фенофибрат

 Или да се присъедините към групата за подкрепа на ловастатин / ниацин, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.