Живеещи с ангина

Ангина не е сърдечен удар, но увеличава риска от инфаркт. Рискът е дори по-висок, ако имате нестабилна ангина. Поради тези причини е важно да знаете

Стабилната ангина обикновено се среща в модел. Вие трябва да знаете

След няколко епизода ще научите модела на ангината. Вие ще искате да обърнете внимание дали моделът се променя. Промените в шаблоните могат да включват ангина, която се появява по-често, продължава по-дълго, е по-тежка, настъпва без физическо усилие или не изчезва с почивка или лекарства.

Познайте модела на вашата ангина

Тези промени може да са знак, че симптомите се влошават или стават нестабилни. Трябва да потърсите медицинска помощ. Нестабилната стенокардия предполага, че много скоро сте изложени на висок риск от сърдечен удар.

Познайте лекарствата си

Трябва да знаете какви лекарства приемате, какви са техните цели, как и кога да ги приемате, както и възможните нежелани реакции. Познайте точно кога и как да приемате бързо действащ нитроглицерин или други нитрати, за да облекчите гръдната болка.

Правилното съхраняване на лекарствата за стенокардия и знанието кога да ги замените също е важно. Вашият лекар може да ви посъветва за това.

Ако имате нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Никога не трябва да спирате приема на лекарствата си без одобрението на лекаря.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно приемането на ангина пекторис. Кажете му или нея за всички други лекарства, които приемате. Някои лекарства могат да причинят сериозни проблеми, ако се приемат с нитрати или други ангина медикаменти.

След няколко епизода на ангина, ще разберете нивото на активност, стрес и други фактори, които задействат ангина. Като знаете това, можете да предприемете стъпки, за да предотвратите или намалите тежестта на епизодите.

Знайте каква степен на физическо усилие задейства ангината и опитайте да спрете и починете, преди да започне болка в гръдния кош. Например, ако се качите нагоре по стълбите, води до болка в гръдния кош, спрете по средата и починете, преди да продължите.

Ако се появи болка в гърдите по време на физическо натоварване, спрете и починете или вземете лекарството за ангина. Болката трябва да изчезне след няколко минути. Ако болката не изчезне или продължава по-дълго от обикновено, обадете се на 9-1-1 за спешна помощ.

Гневът, спорът и тревожността са примери за емоционален стрес, който може да предизвика ангина. Опитайте се да избегнете или ограничите ситуации, които причиняват тези емоции.

Упражнението и релаксацията могат да помогнат за облекчаване на стреса. Алкохолът и употребата на наркотици играят роля в предизвикването на стрес и не го освобождават. Ако стресът е проблем за вас, говорете с Вашия лекар, за да получите помощ за него.

Ако големи ястия водят до болка в гърдите, яжте по-малки хранения. Също така, избягвайте да ядете богати храни.

Повечето хора, които имат стабилна стенокардия, могат да продължат нормалната си дейност. Това включва работа, хобита и сексуални отношения. Ако обаче извършвате много напрегнати дейности или имате стресираща работа, говорете с Вашия лекар.

Ангина увеличава риска от сърдечен удар. Важно е вие ​​и вашето семейство да знаете как и кога да потърсите медицинска помощ.

Говорете с Вашия лекар за изготвянето на план за спешни действия. Планът трябва да включва уверение, че вие ​​и членовете на вашето семейство знаете

Обсъдете аварийния си план с членовете на вашето семейство. Вземете бързо действие, ако болките в гърдите станат тежки, продължават по-дълго от няколко минути или не се облекчават от почивка или медицина.

Понякога е трудно да се каже разликата между нестабилна ангина и инфаркт. И двете са извънредни ситуации, така че трябва веднага да се обадите на 9-1-1.

Научете как да контролирате ангина

Познайте границите на физическата си активност

Познайте как и кога да потърсите медицинско внимание