Операция на трансплантация на белия дроб, оцеляване, отхвърляне на органи и др

Трансплантацията на белите дробове е ефективно лечение на болестта, която е унищожила по-голямата част от функцията на белите дробове. За хората с тежки белодробни заболявания трансплантацията може да донесе по-лесно дишане и да осигури години живот. Въпреки това, операцията с трансплантация на белия дроб има големи рискове и усложненията са чести.

Повечето хора с тежко белодробно заболяване в крайна фаза могат да бъдат обмислени за трансплантация на белия дроб. Процедурата трябва да се обмисли, когато някой има вероятност да умре без хирургическа интервенция и няма други възможности. Трансплантацията на белите дробове може да се обмисли и при хора, чиято белодробна болест е толкова тежка, че вече не могат да се радват на живот.

Най-честите белодробни заболявания, при които хората са подложени на трансплантация на белия дроб, са

Сред хората с тези състояния причините за трансплантация на белия дроб могат да варират. Например, при емфизем, белодробната тъкан се унищожава от димкин; При идиопатична белодробна фиброза, тъкан от белег замества здрав белодроб.

Центровете за трансплантация на белите дробове могат да се колебаят, когато обмислят хора на възраст над 60 или 65 години за трансплантация на белия дроб

Процесът на оценка за трансплантация на белия дроб обикновено е дълъг и сложен. Първо, един лекар препраща пациент към регионален трансплантационен център. В центъра за трансплантации лекари, психолози, социални работници и други служители се срещат с лицето, за да събират информация. Това може да се случи при няколко посещения в продължение на много седмици или месеци.

Освен състоянието на белите дробове на пациента, екипът разглежда семейството и социалната подкрепа на лицето, финансовото състояние, психологическия грим и всякакви други медицински състояния. Многобройни тестове се извършват по време на оценка на трансплантацията на белия дроб, която може да включва

Лекарите обикновено не препоръчват трансплантация на белия дроб, ако са налице тези състояния: значителни заболявания на сърцето, черния дроб или бъбреците; Алкохол или наркотици; Продължаваща инфекция; Или рак. Също така, всеки, който продължава да пуши, не може да получи трансплантация на белия дроб.