Lucentis

Терапевтичен клас: офталмологичен агент

Използва за Lucentis

Фармакологичен клас: Фрагмент от моноклонално антитяло

Ранибизумаб се използва за лечение на оток на макулата (подуване на задната част на окото) след оклузия на ретиналната вена (кръвоносен съд в окото е блокиран). Той се използва и при пациенти с диабет, които имат диабетен макуларен едем (DME). Макулен едем може да доведе до загуба на зрение. Това лекарство се използва също така за лечение на диабетна ретинопатия (проблем на очите, причинен от диабет) при пациенти с DME.

Това лекарство трябва да се дава само от или под прякото наблюдение на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на ранибизумаб в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на ранибизумаб при пациенти в старческа възраст.

Преди да използвате Lucentis

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Очен лекар ще ви даде това лекарство като изстрел в окото.

Това лекарство обикновено се дава веднъж месечно (на всеки 28 дни). При някои пациенти може да се прилага веднъж на всеки 3 месеца след първите 4 инжекции.

Вашият очен лекар ще иска да провери напредъка ви при редовни посещения, особено през първите няколко дни след приемането на това лекарство.

При това лекарство могат да възникнат сериозни проблеми с очите. Проверете веднага при лекаря си, ако очите ви станат червени, чувствителни към светлина или болезнени или ако имате промяна в зрението няколко дни след приемането на това лекарство. Също така, кажете на очния си лекар, ако усетите повишено налягане в окото.

Това лекарство може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, инфаркт или инсулт. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате болка в гърдите, слабините или краката, особено телетата, затруднено дишане, тежко, внезапно главоболие, неразвитост в говора, внезапна необяснима задух, внезапна загуба на координация, внезапна , Тежка слабост или скованост в ръката или крака, или промени в зрението.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Правилното използване на Lucentis

Дегенерация на макулата Eylea, офталмицин на ранибизумаб, офталмичен афлиберцепт, офталмичен пегаптаниб, вертепорфин, Visudyne

Диабетичен макуларен оток дексаметазон офталмичен, Eylea, офталмологичен флуоцинолон, офталмицин от ранибизумаб, офталмичен афлиберцепт, Ozurdex

Макулярен едем дексаметазон офталмичен, Eylea, офталмицин флуоцинолон, Maxidex, офталмицин от ранибизумаб, офталмичен афлиберцепт

Диабетна ретинопатия Eylea, офталмицин на ранибизумаб, офталмичен афлиберцепт

Предпазни мерки при употребата на Lucentis

Lucentis странични ефекти

Lucentis (офталмична ранибизумаб)