Описанието на метформин (орален път) и търговските наименования

Метформин се използва за лечение на високи нива на кръвната захар, които са причинени от тип захарен диабет или захарен диабет, наречен диабет тип 2. При този тип диабет инсулинът, произвеждан от панкреаса, не може да захар в клетките на тялото, където той може да функционира правилно. Използването само на метформин, с вид перорално антидиабетно лекарство, наречено сулфонилурея или с инсулин, ще помогне да се понижи кръвната захар, когато е твърде висока и да се помогне за възстановяване на начина, по който използвате храната, за да направите енергия.

Много хора могат да контролират диабет тип 2 с диета и упражнения. Следвайки специално планирана диета и упражнения винаги ще бъде важно, когато имате диабет, дори когато приемате лекарства. За да работите правилно, количеството метформин, което приемате, трябва да бъде балансирано спрямо количеството и вида на храната, която ядете, и количеството упражнения, които извършвате. Ако промените диетата или упражнението си, ще искате да тествате кръвната си захар, за да разберете дали е твърде ниска. Вашият лекар ще ви научи какво да направите, ако това се случи.

Метформин не помага на пациентите да не помага на пациенти, които имат инсулинозависим или диабет тип 1, защото не могат да произвеждат инсулин от панкреаса. Тяхната кръвна захар е най-добре контролирана чрез инжекции с инсулин.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продукта, метформин се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Таблетка, таблетка, удължено освобождаване, разтвор

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

алергии

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на метформин перорален разтвор и таблетки при деца на възраст от 10 до 16 години. Въпреки това, безопасността и ефикасността на таблетките с удължено освобождаване на метформин в педиатричната популация не са установени.

Педиатрична

Въпреки че не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на метформин в гериатричната популация, не се очаква гериатрични специфични проблеми да ограничават полезността на метформин при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат бъбречни проблеми, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание при пациенти, приемащи метформин. Това лекарство не се препоръчва при пациенти на 80-годишна възраст и по-големи, които имат бъбречни проблеми.

Гериатрична

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Това лекарство обикновено е снабдено с информация за пациента. Прочетете внимателно информацията и се уверете, че я разбирате, преди да приемете това лекарство. Ако имате някакви въпроси, попитайте Вашия лекар.

Внимателно следвайте специалния план за хранене, който ви е дал лекар. Това е много важна част от контрола на Вашето състояние и е необходимо, ако лекарството трябва да работи правилно. Също така, упражнявайте редовно и тествайте захар в кръвта или урината, както е указано.

Метформин трябва да се приема с храна, за да се намали нежеланите реакции на стомаха или червата, които могат да настъпят през първите няколко седмици от лечението.

Поглъщайте таблетката с удължено освобождаване цялото с пълна чаша вода. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Докато приемате таблетката с удължено освобождаване, част от таблетката може да премине в изпражненията, след като тялото Ви е усвоило лекарството. Това е нормално и няма за какво да се притеснявате.

Измерете оралната течност с маркирана лъжица за измерване, перорална спринцовка или чаша за медицина. Средната домакинска чаена лъжичка може да не поддържа необходимото количество течност.

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Може да забележите подобрение в контрола на кръвната захар след 1 до 2 седмици, но пълният ефект от контрола на кръвната захар може да отнеме до 2 до 3 месеца. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси за това.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Пропусната доза

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

съхранение

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, особено през първите няколко седмици, през които приемате това лекарство. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Това лекарство може да взаимодейства с боята, използвана за рентгеново или томографско изследване. Вашият лекар трябва да Ви посъветва да спрете приема, преди да имате медицински изследвания или диагностични тестове, които могат да причинят по-малко количество урина, отколкото обикновено. Може да бъдете посъветвани да започнете да приемате лекарството отново 48 часа след изпитите или тестовете, ако бъбречната функция е тествана и е установено, че е нормална.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате това лекарство. Може да се наложи да преустановите употребата на това лекарство няколко дни преди да изпълните операция или медицински изследвания.

Много е важно внимателно да следвате инструкциите от вашия екип за здравни грижи

При определени условия прекалено много метформин може да причини лактатна ацидоза. Симптомите на лактатна ацидоза са тежки и бързо да се появят и обикновено се появяват, когато са налице други здравословни проблеми, които не са свързани с лекарството и са много тежки, като сърдечен инфаркт или бъбречна недостатъчност. Симптомите на лактатна ацидоза включват дискомфорт в корема или стомаха, намален апетит, диария, бързо или плитко дишане, общо чувство на дискомфорт, силна мускулна болка или спазми, необичайна сънливост, умора или слабост.

Ако се появят симптоми на лактатна ацидоза, трябва незабавно да получите спешна медицинска помощ.

Метформин може да причини ниска кръвна захар (хипогликемия). Това обаче може да се случи и ако забавите или пропуснете хранене или лека закуска, пиете алкохол, упражнявайте повече от обичайното, не можете да ядете поради гадене или повръщане, да приемате определени лекарства или да приемате метформин с друг вид лекарства за диабет. Симптомите на ниска кръвна захар трябва да се лекуват, преди да доведат до загуба на съзнание (излизане). Различните хора изпитват различни симптоми на ниска кръвна захар. Важно е да научите кои симптоми на ниска кръвна захар обикновено имате, за да можете да се лекувате бързо.

Симптомите на хипогликемия (ниска кръвна захар) включват тревожност, промяна в поведението, подобно на пиянство, замъглено виждане, студено изпотяване, объркване, студена бледа кожа, трудност при мислене, сънливост, прекомерен глад, сърцебиене, главоболие; Нервност, кошмари, неспокоен сън, треперене, необичайна реч или необичайна умора или слабост.

Ако се появят симптоми на ниска кръвна захар, яжте глюкозни таблетки или гел, царевичен сироп, мед или захарни кубчета, или пийте плодов сок, нехранителна безалкохолна напитка или захар, разтворени във вода. Също така, проверете кръвта си за ниска кръвна захар. Глюкагон се използва при аварийни ситуации, когато се появят тежки симптоми като гърчове (конвулсии) или безсъзнание. Притежавайте комплект за глюкагон, заедно със спринцовка или игла и знаете как да го използвате. Членовете на вашето домакинство също трябва да знаят как да го използват.

Високата кръвна захар (хипергликемия) е друг проблем, свързан с неконтролируемия диабет. Симптомите на лека висока кръвна захар изглеждат по-бавни от тези на ниската кръвна захар. Те могат да включват замъглено зрение, сънливост, сухота в устата, зачервена, суха кожа, ухание на дъх, повишено уриниране (честота и обем), кетони в урината, загуба на апетит, сънливост, стомашни болки, гадене или повръщане; Дишане (бързо и дълбоко), безсъзнание или необичайна жажда.

Висока кръвна захар може да възникне, ако не упражнявате толкова, колкото обикновено, имате треска или инфекция, не приемайте достатъчно или пропуснете доза от лекарството си за диабет или преяждате или не следвате плана си за хранене.

Ако се появят симптоми на висока кръвна захар, проверете нивото на кръвната захар и се обадете на Вашия лекар за инструкции.

Това лекарство е само част от пълната програма за контрол на диабета. Важно е винаги да ядете здравословна диета, да наблюдавате теглото си и да се упражнявате редовно.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.