Менопауза и хормонална терапия

Преждевременната менопауза е менопаузата, която се случва преди 40-годишна възраст – независимо дали е естествена или индуцирана. Жените, които навлизат в началото на менопаузата, получават симптоми, подобни на тези при естествената менопауза, като горещи вълни, емоционални проблеми, вагинална сухота и понижено сексуално желание. При някои жени с ранна менопауза тези симптоми са тежки. Също така, жените, които имат ранна менопауза, са склонни да получават по-слаби кости по-бързо от жените, които по-късно навлизат в менопаузата. Това повишава шансовете им за остеопороза и разрушаване на костите. Преждевременната менопауза може да се случи по тези причини.

Хромозомни дефекти. Дефектите в хромозомите могат да причинят преждевременна менопауза. Например, жените със синдром на Търнър се раждат без втора X хромозома или се раждат без част от хромозомата. Яйчниците не се образуват нормално, а ранните менопаузни резултати.

Генетика. Жените с фамилна анамнеза за преждевременна менопауза са по-склонни да имат ранна менопауза.

Автоимунни заболявания. Имунната система на организма, която обикновено се бори с болести, погрешно атакува част от собствената си репродуктивна система. Това боли яйчниците и им пречи да произвеждат женски хормони. Щитовидната болест и ревматоидният артрит са две заболявания, в които това може да се случи.

Хирургия за премахване на оверите. Хирургичното отстраняване на двата яйчника, наричано още двустранна оооректомия, веднага поставя жената в менопауза. Вече няма да има периоди и хормоните спадат бързо. Тя може да има менопаузални симптоми веднага, като горещи вълни и намалено сексуално желание. Жените, които имат хистеректомия, но са оставили яйчниците си на място, няма да са предизвикали менопауза, защото яйчниците ще продължат да произвеждат хормони. Но тъй като матката им е отстранена, те вече нямат периоди и не могат да забременеят. Те може да имат горещи вълни, тъй като операцията понякога може да наруши кръвоснабдяването на яйчниците. По-късно те могат да имат естествена менопауза една или две години по-рано от очакваното.

Химиотерапия или лечение на рак на гърба на таза; Раковата химиотерапия или лъчевата терапия на таза за рак на репродуктивната система може да причини увреждане на яйчниците. Жените могат да спрат да получават периоди, да имат проблеми с плодовитостта или да изгубят плодовитостта си. Това може да се случи веднага или да отнеме няколко месеца. При лечението на рака, шансовете за навлизане в менопаузата зависят от вида на използваната химиотерапия, от колко е използвана и от възрастта на жената, когато се лекува. Колкото по-млада е жена, толкова по-малко вероятно е тя да влезе в менопаузата.

Хромозомни дефекти. Дефектите в хромозомите могат да причинят преждевременна менопауза. Например, жените със синдром на Търнър се раждат без втора X хромозома или се раждат без част от хромозомата. Яйчниците не се формират нормално, а ранните менопаузни резултати; Генетика. Жените с фамилна анамнеза за преждевременна менопауза са по-склонни да имат ранна менопауза; Автоимунни заболявания. Имунната система на организма, която обикновено се бори с болести, погрешно атакува част от собствената си репродуктивна система. Това боли яйчниците и им пречи да произвеждат женски хормони. Щитовидната болест и ревматоидният артрит са две заболявания, в които това може да се случи; Хирургия за премахване на оверите. Хирургичното отстраняване на двата яйчника, наричано още двустранна оооректомия, веднага поставя жената в менопауза. Вече няма да има периоди и хормоните спадат бързо. Тя може да има менопаузални симптоми веднага, като горещи вълни и намалено сексуално желание. Жените, които имат хистеректомия, но са оставили яйчниците си на място, няма да са предизвикали менопауза, защото яйчниците ще продължат да произвеждат хормони. Но тъй като матката им е отстранена, те вече нямат периоди и не могат да забременеят. Те може да имат горещи вълни, тъй като операцията понякога може да наруши кръвоснабдяването на яйчниците. По-късно те могат да имат естествена менопауза една или две години по-рано от очакваното; Химиотерапия или лечение на рак на гърба на таза; Раковата химиотерапия или лъчевата терапия на таза за рак на репродуктивната система може да причини увреждане на яйчниците. Жените могат да спрат да получават периоди, да имат проблеми с плодовитостта или да изгубят плодовитостта си. Това може да се случи веднага или да отнеме няколко месеца. При лечението на рака, шансовете за навлизане в менопаузата зависят от вида на използваната химиотерапия, от колко е използвана и от възрастта на жената, когато се лекува. Колкото по-млада е жена, толкова по-малко вероятно е тя да влезе в менопаузата.