Methoxsalen (орален път) описание и търговски марки

Methoxsalen принадлежи към групата лекарства, наречени psoralens. Той се използва заедно с ултравиолетова светлина (намира се на слънчева светлина и някои специални лампи) при лечение, наречено PUVA, за лечение на витилиго, заболяване, при което се губи цвета на кожата, и псориазис, състояние на кожата, свързано с червени и люспести петна.

Methoxsalen се използва и с ултравиолетова светлина при лечението на бели кръвни клетки. Това лечение се нарича фотофереза ​​и се използва за лечение на кожни проблеми, свързани с mycosis fungoides, което е вид лимфом.

Methoxsalen може да се използва и за други състояния, определени от Вашия лекар.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тези употреби не са включени в етикетирането на продукта, метохсален се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Капсула; Капсула, пълна с течност

Methoxsalen е много силно лекарство, което повишава чувствителността на кожата към слънчевата светлина. В допълнение към причиняването на сериозни слънчеви изгаряния, ако не се използват правилно, се съобщава, че увеличава вероятността от рак на кожата и катаракта. Също като твърде много слънчева светлина, PUVA може да доведе до преждевременно стареене на кожата. Ето защо, метоксаланът трябва да се използва само по предназначение и не трябва да се използва само за омекотяване. Преди да използвате това лекарство, уверете се, че сте обсъдили употребата му с Вашия лекар.

алергии

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Педиатрична

Някои от нежеланите реакции са по-вероятни при деца до 12-годишна възраст, тъй като тези деца могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на метоксалан.

Гериатрична

Много лекарства не са изследвани специално при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Няма специфична информация, сравняваща употребата на метоксалан при пациенти в старческа възраст с употреба в други възрастови групи.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Храненето на определени храни, докато приемате метоксал, може да повиши чувствителността на кожата към слънчевата светлина. За да предотвратите това, избягвайте да ядете лайм, смокини, магданоз, пащърнак, горчица, моркови и целина, докато се лекувате с това лекарство.

Methoxsalen обикновено идва с указания за пациента. Прочетете внимателно преди да използвате това лекарство.

Това лекарство може да отнеме от 6 до 8 седмици, за да помогне наистина за Вашето състояние. Не увеличавайте количеството на метоксалана, което приемате или прекарвате допълнително време на слънчева светлина или под ултравиолетова лампа. Това няма да направи лекарството по-бързо и може да доведе до сериозно изгаряне.

Ако това лекарство нарушава стомаха Ви

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за инструкции.

Ако сте закъснели с приема или сте пропуснали да приемете доза от това лекарство, уведомете Вашия лекар, за да може лечението ви да бъде пренасрочено. Не забравяйте, че излагането на слънчева светлина или ултравиолетова светлина трябва да се осъществи за известен брой часове след приемането на лекарството или да не се получи. При пациентите, приемащи твърди желатинови капсули, това е 2 до 4 часа. За пациентите, приемащи меките желатинови капсули, това е 1½ до 2 часа. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Вашият лекар трябва да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство действа и че не причинява нежелани ефекти. Трябва да бъдат включени очни прегледи.

Това лекарство повишава чувствителността на кожата и устните към слънчевата светлина. Ето защо, излагането на слънце, дори през прозоречно стъкло или в облачен ден, може да причини сериозно изгаряне. Ако трябва да излезете през деня

Пропусната доза

Ако имате някакви въпроси, обърнете се към вашия медицински специалист.

съхранение

Вашата кожа може да продължи да бъде чувствителна към слънчева светлина за известно време след лечение с това лекарство. Внимавайте най-малко 48 часа след всяко лечение, ако планирате да прекарате всяко време на слънце. Освен това, не се правете по време на слънчеви бани по всяко време на курса на лечение с метоксалан.

В продължение на 24 часа, след като приемете всяка доза метахоксалин, очите ви трябва да бъдат защитени по време на дневна светлина със специални обвиващи слънчеви очила, които напълно блокират или абсорбират ултравиолетова светлина (обикновените слънчеви очила не са достатъчни). Това е за предотвратяване на катаракта. Вашият лекар ще ви каже какви слънчеви очила да използвате. Тези стъкла трябва да се носят дори в непряка светлина, като например светлина, преминаваща през прозоречно стъкло или в облачен ден.

Това лекарство може да предизвика суха или сърбяща кожа. Обаче проверете с Вашия лекар, преди да приложите нещо върху кожата си, за да се справите с този проблем.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Лечението с това лекарство обикновено причинява леко зачервяване на кожата ви 24 до 48 часа след лечението. Това е очакван ефект и не е причина за безпокойство. Въпреки това, веднага се консултирайте с Вашия лекар, ако кожата Ви започне да се зачервява, да се зачервява или да се подува.

Има повишен риск от развитие на рак на кожата след употреба на метоксалан. Трябва редовно да проверявате тялото си и да показвате на лекаря си кожни рани, които не се лекуват, нови кожни наранявания и кожни наранявания, които са се променили в начина, по който изглеждат или се чувстват.

Преждевременно стареене на кожата може да възникне в резултат на продължителна терапия с метоксалан. Този ефект е постоянен и е подобен на това, което се случва, когато човек се слънчеви за дълги периоди от време.

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.