Микроцефалия

Микрочефалията (my-kroh-SEF-uh-lee) е рядко неврологично състояние, при което главата на детето е значително по-малка от главата на други деца от същата възраст и пол. Понякога се откриват при раждането, микроцефалията обикновено е резултат от необичайно развитие на мозъка в утробата или не нараства, както трябва след раждането.

Микроцефалията може да бъде причинена от различни генетични и екологични фактори. Децата с микроцефалия често имат проблеми с развитието. Обикновено няма лечение за микроцефалия, но ранната интервенция с поддържащи терапии, като говорни и професионални терапии, може да спомогне за подобряване на развитието на детето ви и подобряване на качеството на живот.

Симптоми

Основният признак за микроцефалия е

Размер на главата значително по-малък от този на други деца от същата възраст и пол

Размерът на главата се измерва като разстоянието около върха на главата на детето (обиколка). Използвайки стандартизирани графики за растеж, измерването се сравнява с измерванията на други деца в проценти.

Някои деца имат само малки глави, чието измерване пада до нивото на първия перцентил. При децата с микроцефалия размерът на главата е значително по-нисък от средния, вероятно дори под първия процент за възрастта и пола на вашето бебе.

Дете с по-тежка микроцефалия може също да има чело наклонено назад.

Краниосиностоза. Преждевременното сливане на ставите (конците) между космените плочи, които образуват черепа на кърмачето, продължава да расте. Лечението на краниозиностоза (kray-nee-o-sin-os-TOE-sis) обикновено означава, че Вашето дете се нуждае от операция, за да отдели разтопените кости. Ако не съществуват основни проблеми в мозъка, тази хирургия позволява на мозъка достатъчно пространство да расте и развива; Хромозомни аномалии. Синдромът на Даун и други състояния могат да доведат до микроцефалия. Намален кислород до мозъка на фетуса (церебрална аноксия). Някои усложнения от бременността или доставката могат да увредят доставката на кислород към мозъка на плода; Инфекции на плода по време на бременност. Те включват токсоплазмоза, цитомегаловирус, немска морбили (рубеола) и варицела (варицела) .; Излагане на наркотици, алкохол или определени токсични химикали в утробата. Всяко от тях поставя вашето бебе в риск от мозъчни аномалии. Тежко недохранване. Получаването на адекватно хранене по време на бременност може да повлияе на развитието на бебето ви .; Неконтролирана фенилкетонурия (fen-ul-kee-toe-NU-ree-uh), също известна като PKU, в майката. ПКК е ранен дефект, който затруднява способността на организма да разгражда аминокиселината фенилаланин.

Вероятно Вашият лекар ще открие микроцефалия при раждането на бебето или при редовно изследване на бебето. Ако обаче мислите, че главата на вашето бебе е по-малка от нормалната или не расте, както трябва, говорете с Вашия лекар.

Забавяне в развитието, например в речта и движението; Трудности с координацията и баланса; Джудже или малък ръст; Нарушения на лицето; Хиперактивността; Умствена изостаналост; Припадъци

Причини

Микроцефалията обикновено е резултат от необичайно развитие на мозъка, което може да се появи в утробата (вродена) или в ранна детска възраст. Микроцефалията може да бъде генетична. Други причини могат да включват

Някои деца с микроцефали са с нормална интелигентност и развитие, въпреки че главите им винаги ще бъдат малки за тяхната възраст и пол. Но в зависимост от причината и тежестта на микроцефалията може да включват усложнения

Ако току-що научихте, че детето ви има микроцефалия или подозирате, че главата на детето ви е твърде малка, вероятно ще започнете да го виждате като педиатър. Въпреки това, в някои случаи вашият педиатър може да ви насочи към педиатричен невролог.

Ето част от информацията, която да ви помогне да се подготвите за назначаването си.

За микроцефалия може да се включат някои основни въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Усложнения

За да определите дали детето ви има микроцефалия, Вашият лекар вероятно ще вземе задълбочена пренатална, родителска и семейна история и ще направи физически преглед. Той или тя ще измери обиколката на главата на детето ви, ще го сравни с графиката за растеж и ще преосмисли и изчисли растежа при бъдещи посещения. Размерите на главите на родителите също могат да бъдат измерени, за да се определи дали малките глави се движат в семейството.

Запишете вашите притеснения за детето си, включително тези, които се отнасят до малкия размер на главата или забавеното развитие. Ако се притеснявате за размера на главата на детето си, опитайте се да получите размера на шапката или да измерите обиколката на главата на възможно най-много роднини от първа степен, като родители и братя и сестри, за сравнение. Вземете член на семейството или приятел, ако е възможно. Някой, който ви придружава, може да ви помогне да запомните информацията, която получавате от Вашия лекар; Запишете списък с въпроси, които да попитате Вашия лекар.

Подготовка за назначаването ви

В някои случаи, особено ако развитието на детето ви се забави, Вашият лекар може да поиска тестове като главно КТ сканиране или ЯМР и кръвни тестове, за да ви помогне да определите основната причина за забавянето.

Каква е най-вероятната причина за състоянието на моето дете ?; Дали детето ми се нуждае от допълнителни тестове? Ако е така, направете тези тестове за специална подготовка ?; Какви лечения се предлагат ?; Какъв курс на действие смятате за най-добро за детето ми? Има ли лечение, което ще върне главата на детето ми до нормален размер ?; Ако имам още деца, какви са шансовете им да имат микроцефалия ?; Има ли брошури или други печатни материали, които мога да получа? Какви сайтове препоръчвате?

Освен за операция за краниозиностоза, обикновено няма лечение, което ще увеличи главата на детето ви или обратните усложнения на микроцефалията. Лечението се фокусира върху начините за управление на състоянието на вашето дете. Програмите за ранна детска намеса, които включват реч, физическа и трудова терапия, могат да помогнат на детето ви да засили способностите си.

Намерете екип от доверени професионалисти. Ще трябва да вземете важни решения за образованието и лечението на детето си. Създайте екип от лекари, учители и терапевти и други професионалисти, които могат да ви помогнат да оцените ресурсите във вашия район и да обясните държавните и федералните програми за деца с увреждания .; Медицинските специалисти, които Вашето дете може да изискват, включват педиатрия и педиатрия за развитие, инфекциозни заболявания, неврология, офталмология, генетика и психология. Търсете други семейства, които се занимават със същите проблеми. Вашата общност може да има групи за подкрепа за родители на деца с увреждания при развитието. Също така можете да намерите онлайн групи за поддръжка.

Тестове и диагностика

Вашият лекар може да препоръча медикаменти за определени усложнения на микроцефалията, като например припадъци или хиперактивност.

Когато научите, че детето ви има микроцефалия, емоциите ви може да включват гняв, страх, тревога, скръб и вина. Може да не знаете какво да очаквате и може да се притеснявате за бъдещето на вашето дете. Най-добрият антидот за страх и тревога е информацията и подкрепата.

Приготви се

Намерете екип от доверени професионалисти. Ще трябва да вземете важни решения за образованието и лечението на детето си. Създайте екип от лекари, учители и терапевти и други професионалисти, които могат да ви помогнат да оцените ресурсите във вашия район и да обясните държавните и федералните програми за деца с увреждания.

Медицинските специалисти, които Вашето дете може да изисква, включват педиатрия и педиатрия за развитието, инфекциозни заболявания, неврология, офталмология, генетика и психология.

Лечения и лекарства

Изучаването на детето ви с микроцефалия може да повдига въпроси за бъдещи бременности. Работете с Вашия лекар, за да определите причината за микроцефалията. Ако причината е генетична, вие и може би искате да поговорите с генетичен съветник за риска от микроцефалия при бъдещи бременности.

Копиране и поддръжка

)

Предотвратяване