Менингококова ваксина (mpsv4, mcv4): схема и странични ефекти

Менингококовото заболяване е инфекция, причинена от бактерия, наречена Neisseria meningitidis. Тази инвазивна бактерия е една от водещите причини за бактериален менингит при деца на възраст от 2 до 18 години в САЩ

По силата на Закона за достъпни грижи, много планове за здравно осигуряване ще предоставят безплатни превантивни грижи за деца, включително прегледи, ваксинации и скринингови тестове. Научете повече.

Център за здравно осигуряване

За щастие, менингококова болест е предотвратена и ключът към превенцията е менингококовата ваксина. Тук има информация за ваксината, която можете да използвате, за да предпазите себе си и вашето семейство от менингококова болест.

Менингококова болест не е толкова заразна като други заболявания, като например настинка или грип. Но се разпространява чрез контакт с инфектирани секреции на дихателните пътища и гърлото. Това може да се случи при кашляне, целуване или кихане.

Тъй като рискът нараства при близък или продължителен контакт с заразен човек, членовете на семейството в същото домакинство и лицата, които се грижат за него, са изложени на повишен риск. По същата причина и студентите, които живеят в общежития.

Краткият отговор е “не”. Съществуват четири менингококови ваксини, лицензирани в САЩ. Нито една от ваксините не съдържа живи бактерии.

Ваксините съдържат антигени – вещества, които задействат имунната система на организма и причиняват антитела. Тези антитела след това защитават тялото, като атакуват и убиват бактериите, ако трябва да нахлуят в системата ви.

Първата ваксина – менингококова полизахаридна ваксина или MPSV4 – е одобрена през 1978 г. Тя е направена от антигени, съдържащи се във външния полизахарид или захарната капсула, която заобикаля бактерията.

Менингококовата конюгатна ваксина или MCV4 е одобрена през 2005 г. Тя използва антигени, взети от полизахаридната капсула и след това се свързва с отделен протеин, който е насочен към имунните клетки на организма. Това прави по-лесно имунната система на организма да вижда и разпознава антигените.

Един тип MCV4, Menveo, е лицензиран за употреба при хора на възраст от 2 до 55 години. Друга версия, Menactra, е одобрена за тези 9 месеца до 55 години. MPSV4 е единствената ваксина, лицензирана за употреба при хора над 55 години, както и хора от 2 до 55 години. И двете ваксини предпазват от четири вида менингококови заболявания.

През 2015 г. две ваксини за серогрупа В получиха одобрение и защита срещу другите две форми на менингококова болест. MenB-FHpb или Trumenba е одобрен за схема с три дози, докато MenB-4C Bexsero е одобрен за две дози. И двете ваксини са доказали ефективността си като защитават тези на възраст 10-25 години, но също така се оказва, че са полезни и за по-възрастните пациенти.