Меланомни тестове и диагностика

Меланомът, най-сериозният вид рак на кожата, се развива в клетките (меланоцитите), които произвеждат меланин – пигмента, който придава на кожата си своя цвят. Меланомът може да се образува и в очите ви и рядко във вътрешните органи, като червата.

Точната причина за всички меланоми не е ясна, но излагането на ултравиолетова (UV) радиация от слънчевата светлина или лакираните тенджери и легла увеличава риска от развитие на меланом. Ограничаването на излагането на ултравиолетови лъчи може да помогне за намаляване на риска от меланом.

Рискът от меланом изглежда нараства при хора под 40 години, особено жени. Познаването на предупредителните признаци на рак на кожата може да помогне да се гарантира, че раковите промени се откриват и лекуват преди ракът да се разпространи. Меланомът може да бъде лекуван успешно, ако бъде открит рано.

Меланомите могат да се развиват навсякъде в тялото ви. Те най-често се развиват в области, които са изложени на слънце, като гърба, краката, ръцете и лицето ви.

Меланомите могат да се появят и в области, които не получават много излагане на слънце, като подметките на краката, дланите на ръцете ви и леглото с нокти. Тези скрити меланоми са по-чести при хора с по-тъмна кожа.

Първите меланомни признаци и симптоми често са

Меланомът не винаги започва като къртица. Тя може да се появи и при кожа с нормална форма.

Нормални бенки

Необичайни молове, които могат да показват меланом

Нормалните кърлежи обикновено са с еднакъв цвят – като например тен, кафяво или черно – с отделна граница, отделяща молеца от заобикалящата ви кожа. Те са овални или кръгли и обикновено са по-малки от 1/4 инча (около 6 милиметра) в диаметър – размерът на молив за гуми.

Повечето хора имат между 10 и 45 молове. Много от тях се развиват до 50-годишна възраст, въпреки че бенките могат да се променят във външния вид с течение на времето – някои дори могат да изчезнат с възрастта.

Скрити меланоми

За да ви помогне да установите характеристиките на необичайни бенки, които могат да показват меланоми или други ракови заболявания на кожата, помислете за буквите ABCDE

Кога да се види лекар

Раковите (злокачествени) молове варират значително по външен вид. Някои може да покажат всички изброени по-горе промени, докато други могат да имат само една или две необичайни характеристики.

Какво можеш да правиш

Меланомите могат да се развиват и в области от тялото ви, които имат малко или никакво излагане на слънце, като например пространствата между пръстите на краката ви и на дланите, ходилата, скалпа или гениталиите. Те понякога се наричат ​​скрити меланоми, защото се срещат на места, които повечето хора няма да мислят да проверяват. Когато се появява меланом при хора с по-тъмна кожа, е по-вероятно да се появи в скрита област.

Проверка на рак на кожата

Скритите меланоми включват

Диагноза на меланома

Направете среща с Вашия лекар, ако забележите промени в кожата, които изглеждат необичайни.

Меланомът се случва, когато нещо се проваля в клетките, произвеждащи меланин (меланоцити), които дават цвят на кожата ви.

Обикновено клетките на кожата се развиват по контролиран и подреден начин – здравите нови клетки изтласкват старите клетки към повърхността на кожата, където умират и в крайна сметка падат. Но когато някои клетки развият увреждане на ДНК, новите клетки могат да започнат да растат извън контрол и в крайна сметка могат да образуват маса от ракови клетки.

Това, което уврежда ДНК в клетките на кожата и как това води до меланом, не е ясно. Вероятно комбинацията от фактори, включително екологични и генетични фактори, причинява меланом. Все пак лекарите вярват, че излагането на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето и от лампи за тен и легла е водещата причина за меланома.

Ултравиолетовата светлина не причинява всички меланоми, особено тези, които се появяват на места в тялото ви, които не се излагат на слънчева светлина. Това показва, че други фактори могат да допринесат за риска от меланом.

Фактори, които могат да увеличат риска от меланом включват

Започнете, като видите семейния си лекар или общопрактикуващ лекар, ако забележите промени в кожата, които ви засягат. В зависимост от ситуацията и резултатите от тестовете, може да се обърнете към лекар, специалист по кожни заболявания (дерматолог) или до лекар, специалист в онкологичното лечение (онколог).

Тъй като назначенията могат да бъдат кратки и поради това, че често има много полета, е добре да сте добре подготвени за назначаването си. Ето част от информацията, която да ви помогне да се подготвите и да знаете какво да очаквате от Вашия лекар.

Вашето време при Вашия лекар е ограничено, така че подготвянето на списък с въпроси може да ви помогне да се възползвате максимално от времето си заедно. Посочете вашите въпроси от най-важните до най-важните в случай, че изтече времето. За меланома, някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си

Стадии на меланома

В допълнение към въпросите, които сте готови да поискате от Вашия лекар, не се колебайте да зададете други въпроси по време на назначаването.

Лечение на ранни стадии на меланоми

Посъветвайте се с Вашия лекар дали трябва да обмислите периодичен скрининг за рак на кожата. Вие и Вашият лекар може да обмислите възможностите за скрининг като

Лекува меланоми, които са се разпространили извън кожата

Някои медицински организации препоръчват периодични кожни прегледи от Вашия лекар и сами. Други не препоръчват изпити за рак на кожата, защото не е ясно дали скринингът спестява живот. Вместо това, намирането на необичаен мол може да доведе до биопсия, която, ако молът не е рак, може да доведе до излишна болка, безпокойство и разходи. Говорете с Вашия лекар за това, кой скрининг е подходящ за Вас въз основа на риска от рак на кожата.

Понякога ракът може да бъде открит просто чрез гледане на кожата ви, но единственият начин за точно диагностициране на меланома е с биопсия. При тази процедура всички или част от подозрителния мол или растеж се отстраняват и патолог анализира пробата.

Процедурите за биопсия, използвани за диагностициране на меланома, включват

Видът процедура на биопсия на кожата, която преживявате, ще зависи от ситуацията. Лекарите предпочитат да използват биопсия за удар или биопсия за изрязване, за да премахнат целия растеж, когато е възможно. Биопсията с разрез може да се използва, когато други техники не могат лесно да бъдат изпълнени, например ако подозрителният мол е много голям.

Ако получите диагноза меланома, следващата стъпка е да определите степента (етапа) на рака. За да зададете етап на меланома, Вашият лекар ще го направи

Вижте дали меланомът се е разпространил. За да определите дали вашият меланом се е разпространил в близките лимфни възли, вашият хирург може да ви препоръча процедура, известна като биопсия на сантинеталния възел.

По време на биопсия на контролен възел, боята се инжектира в района, където е отстранен меланомът Ви. Багрилото тече до близките лимфни възли. Първите лимфни възли, които поемат боята, се отстраняват и тестват за ракови клетки. Ако тези първи лимфни възли (sentinel лимфни възли) са без рак, има добър шанс, че меланомът не се е разпространил извън района, където е бил открит за първи път.

Ракът може все още да се повтаря или да се разпространява, дори и ако лимфните възли на контролните лимфни възли са без рак.

Други фактори могат да бъдат определянето на агресивността на меланома, включително дали кожата в района е образувала отворена болка и колко разделителни ракови клетки се намират при гледане под микроскоп.

Меланомът се организира с римски цифри I до IV. Меланом в стадий I е малък и има много успешна степен на лечение. Но колкото по-голяма е цифрата, толкова по-ниски са шансовете за пълно възстановяване. На етап IV ракът се е разпрострял извън кожата ви до други органи, като белите дробове или черния дроб.

Най-доброто лечение за Вас зависи от размера и етапа на рака, от общото ви здраве и от вашето лично здраве.

Лечението на ранните стадии на меланомите обикновено включва операция за отстраняване на меланома. Много тънкият меланом може да се отстрани изцяло по време на биопсията и не изисква по-нататъшно лечение. В противен случай вашият хирург ще премахне рака, както и границата на нормална кожа и слой тъкан под кожата. За хората с ранни стадии на меланоми, това може да е единственото необходимо лечение.

Ако меланомът се е разпространил извън кожата, може да включват и опции за лечение

Химиотерапия. Химиотерапията използва лекарства за унищожаване на раковите клетки. Химиотерапията може да се приложи интравенозно, под формата на хапче или и двете, така че да се движи в тялото ви.

Химиотерапията може да се приложи и във вената в ръката или крака ви в процедура, наречена изолирана перфузия на крайниците. По време на тази процедура, кръвта в ръката или крака не е разрешена да пътува до други части на тялото ви за кратко време, така че химиотерапевтичните лекарства да пътуват директно до областта около меланома и да не се отразяват на други части на тялото ви.

Биологична терапия. Биологичната терапия повишава имунната ви система, за да помогне на тялото ви да се бори с рака. Тези обработки са направени от вещества, произведени от тялото или подобни вещества, произведени в лаборатория. Страничните ефекти от тези лечения са подобни на тези на грипа, включително студени тръпки, умора, треска, главоболие и мускулни болки.

Биологичните терапии, използвани за лечение на меланома, включват интерферон и интерлевкин-2, ипилимумаб (Yervoy), нивулумаб (Opdivo) и пемпролизумаб (Keytruda).

Целенасочена терапия. Целевата терапия използва лекарства, предназначени да насочват към специфични уязвимости в раковите клетки. Страничните ефекти на целевите терапии варират, но обикновено включват кожни проблеми, треска, студени тръпки и дехидратация.

Вемурафениб (Zelboraf), dabrafenib (Tafinlar) и трамениб (Mekinist) са целеви терапевтични лекарства, използвани за лечение на напреднал меланом. Тези лекарства са ефективни само ако вашите ракови клетки имат определена генетична мутация. Клетките от меланома могат да бъдат тествани, за да видят дали тези лекарства могат да ви помогнат.

Можете да намалите риска от меланом и други видове рак на кожата, ако сте

Избягвайте слънцето в средата на деня. За много хора в Северна Америка слънчевите лъчи са най-силни между 10:00 и 16:00 часа. Планирайте дейности на открито за други часове на деня, дори през зимата или когато небето е облачно.

Поглъщате ултравиолетовите лъчи през цялата година, а облаците предлагат малко защита от вредните лъчи. Избягването на най-силното слънце ви помага да избегнете слънчевите изгаряния и слънце, които причиняват увреждане на кожата и увеличават риска от развитие на рак на кожата. Излагането на слънце, натрупано във времето, също може да причини рак на кожата.

Носете слънцезащитни продукти целогодишно. Слънцезащитните продукти не филтрират всички вредни ултравиолетови лъчи, особено радиацията, която може да доведе до меланом. Но те играят важна роля в цялостната програма за защита от слънце.

Използвайте широкоспектърно слънцезащитно покритие с SPF най-малко 15. Нанесете слънцезащитно великодушно и отново прилагайте на всеки два часа – или по-често, ако плувате или пиете. Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърен, водоустойчив слънцезащитен крем с SPF от най-малко 30.

Носете защитно облекло. Слънцезащитните продукти не осигуряват пълна защита от ултравиолетовите лъчи. Така че покрийте кожата си с тъмни, плътно тъкани дрехи, които покриват ръцете и краката ви, както и шапка с широка основа, която осигурява по-голяма защита, отколкото бейзболната шапка или визьорът.

Някои компании също продават фотозащитно облекло. Дерматологът може да препоръча подходяща марка.

Не забравяйте слънчевите очила. Потърсете онези, които блокират двата вида UV лъчи – UVA и UVB лъчи.

Запознайте се с кожата си, за да забележите промени. Проверявайте редовно кожата си за нови наранявания на кожата или промени в съществуващите бенки, лунички, подутини и родилни белези.

С помощта на огледала проверете лицето, шията, ушите и скалпа. Проучете гърдите и багажника, както и върховете и долната страна на ръцете и ръцете си. Проучете и фронта и гърба на краката и краката, включително подметките и пространствата между пръстите на краката. Също така проверете гениталната област и между бедрата си.

Посетете Вашия лекар