Мастоидит: остри и хронични симптоми, причини и лечение

Мастоидитът е бактериална инфекция на мастоидната кост. Мастоидната кост, която седи зад ухото, се състои от въздушни пространства, които помагат за източването на средното ухо.

Тъй като бебетата, хранени с бутилка, са по-склонни да получат ушни инфекции, по-добре е да кърмите вашето бебе за първите шест до 12 месеца от живота, ако е възможно, за да предотвратите ушни инфекции; Премахнете колкото се може повече замърсители на околната среда от вашия дом, колкото можете, включително; Dus; Почистваща течност и разтворител; Тютюнев дим; Също така, намалете излагането на вашето дете или на детето си на хора с настинки и контролирайте алергиите. Предприемането на мерки за предотвратяване на настинки и грип, както и други заболявания може да предотврати някои, …

Мастоидитът обикновено засяга децата, но възрастните също могат да бъдат засегнати.

Някои хора имат хроничен мастоит, продължаваща инфекция на средното ухо и мастоид, която причинява персистиращо дрениране от ухото.

Както бе споменато по-горе, мастоидитът най-често се развива в резултат на инфекция със средно ухо. Бактериите от средното ухо могат да се движат във въздушните клетки на мастоидната кост. В допълнение, тип киста на кожата в средното ухо, наречена холестеатом, може да блокира оттичането на ухото, което води до мастоидит.

Може да включват симптоми на мастоидит

Всяко необичайно ухо или треска симптоми трябва да бъдат оценени от лекар. Лекарят ще погледне вътре в ухото със специален инструмент, за да види дали е налице инфекция и да оцени функцията на ушите. Ако се подозира мастоит, вашият лекар може да препоръча други тестове, за да потвърди диагнозата, включително

Ако се подозира сериозна инфекция, Вашият лекар може също да препоръча по-задълбочени тестове, като CT или MRI. Ако вашият лекар е загрижен, може да сте развили менингит в резултат на мастоидит, ще се извърши лумбална пункция за тестване на гръбначния флуид за инфекция.

Хроничният мастоит е лекуван с перорални антибиотици, ушички и редовно почистване на ушите от лекар. Ако тези лечения не работят, може да е необходима хирургия, за да се предотвратят допълнителни усложнения.

Ако Вие или Вашето дете имате диагноза остър мастоидит, може да бъдете поставени в болницата, за да получите лечение и грижи от отоларинголог, лекар, специализиран в нарушения на ухото, носа и гърлото. Антибиотиците ще се прилагат чрез IV (интравенозна линия) за лечение на инфекцията.