lomitapide

Ломитаприл мезилат може да причини повишаване на трансаминазите. Измервайте ALT, AST, алкална фосфатаза и общ билирубин преди началото на лечението и след това ALT и AST редовно, както е препоръчано. По време на лечението, коригирайте дозата на ломитаприл мезилат, ако ALT или AST е по-голяма или равна на 3 пъти горната граница на нормата. Прекратете употребата на лотомидазол метилат за клинично значима чернодробна токсичност. Ломитаприл мезилат увеличава чернодробните мазнини (чернодробна стеатоза) със или без съпътстващо повишаване на трансаминазите. Чернодробната стеатоза, свързана с ломитаприл мезилат, може да бъде рисков фактор за прогресиращо чернодробно заболяване, включително стеатохепатит и цироза. Поради риска от хепатотоксичност, ломитаприл мезилат е достъпен само чрез ограничена програма, наречена Juxtapid® REMS програма.

Употреби за ломитаприл

Терапевтичен клас: Антихиперлипидемичен

Ломитапридът се предлага само при специална програма за ограничено разпространение наречена Juxtapid® REMS програма.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За ломитаприл трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към ломитаприл или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на ломитаприл в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени до момента, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на ломитаприл при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, пациентите в старческа възраст са по-склонни да имат свързани с възрастта бъбречни или чернодробни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи ломитаприл.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Преди да използвате lomitapide

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате lomitapide, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на ломитаприл с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на ломитаприл с някое от изброените по-долу лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на ломитаприл с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често използвате ломитаприл или да Ви даде специални инструкции за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на ломитаприл. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете lomitapide само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Lomitapide трябва да се предлага с Ръководство за медикаменти. Много е важно да прочетете и разберете тази информация. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за всичко, което не разбирате.

Вземете ломитаприл без храна, поне 2 часа след вечеря.

Поглъщайте капсулата цяла с чаша вода. Не разбивайте, смачквайте, дъвчете, разтваряйте или го отваряйте. Ако не можете да преглъщате капсулите, незабавно уведомете Вашия лекар.

Внимателно следвайте инструкциите на Вашия лекар относно диета с ниско съдържание на мазнини. Ломитаприл е част от цялостен план за намаляване на лошия холестерол в кръвта Ви.

Вашият лекар може също да иска да приемате ежедневно добавки (напр. Витамин Е, мастни киселини), докато използвате ломитаприл. Това ще ви помогне да предотвратите проблеми със стомаха, като например проблеми с натрупването на някои хранителни вещества в тялото ви.

Ако използвате холестирамин (Questran®) или колесевелам (Welchol®), вземете го поне 4 часа преди или след като приемете lomitapide.

Не пийте повече от една алкохолна напитка на ден с ломитаприл. Това може да доведе до нежелани ефекти върху черния дроб.

Сокът от грейпфрут трябва да се избягва, докато приемате ломитаприл.

Дозата на ломитаприл ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози ломитаприл. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза на ломитаприл, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовната схема на дозиране. Не двойни дози.

Правилно използване на ломитаприл

Ако спрете приема на lomitapide в продължение на повече от седмица, незабавно се обадете на Вашия лекар, преди да започнете отново лечението.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно, за да намали нивата на лошия холестерол и да реши дали трябва да продължите да го приемате. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на ломитаприл, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Трябва да имате отрицателен тест за бременност, преди да Ви бъде разрешено да приемате ломитаприл. Ако пропуснете период, докато използвате ломитаприл, незабавно уведомете Вашия лекар.

Предпазни мерки при употребата на ломитаприл

Не използвайте lomitapide, ако използвате също така и някое от изброените: апрепитант (Emend®), боцепревир (Victrelis®), конвиван (Vaprisol®), кризотиниб (Xalkori®), дилтиазем (Cardizem®), иматиниб (Gleevec®) (Напр. Ципрофлоксацин, кларитромицин, еритромицин, флуконазол, итраконазол, кетоконазол, позаконазол, телитромицин, вориконазол, Nizoral®), нефазодон (Serzone®), телапревир (Incivek®), верапамил (Calan®) ) Или лекарства за лечение на HIV / СПИН (като ампренавир, атазанавир, дарунавир / ритонавир, фозампренавир, индинавир, лопинавир / ритонавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир, типранавир / ритонавир, Crixivan®, Kaletra®, Norvir®, Reyataz®) , Използването на тези лекарства заедно може да причини сериозни нежелани реакции.

Използването на ломитаприл заедно с ловастатин или симвастатин може да увеличи риска от сериозен мускулен проблем, наречен миопатия. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост, особено ако имате също необичайна умора или треска.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, повръщане или жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем (включително черен дроб). Не използвайте други лекарства за понижаване на холестерола, които могат да увеличат мастната тъкан. Попитайте Вашия лекар за тези лекарства.

Не променяйте дозата си и не спирайте приема на lomitapide, без да говорите с Вашия лекар.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Ломитаприд нежелани реакции

lomitapide

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Висок холестерол аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, Zetia, ловастатин, ниацин, Vytorin, rosuvastatin, Welchol, Livalo

Висок холестерол, фамилен хомозиготен аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, Vytorin, rosuvastatin, Repatha, Praluent, алирокумаб, езетимиб / симвастатин, еволокумаб

 Или се присъединете към групата за поддръжка на lomitapide, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.