Менискус сълзи симптоми, причини и лечение

Дейвид Зелман, М; На 18 ноември 2015 г.

Болка в коня; Swellin; Почувстващо се усещане по време на наказанието; Трудност огъване и изправяне на ле; Тенденция коляното ви да се “забие” или да се заключи

Подобно на много наранявания на коляното, сълза на менискуса може да бъде болезнена и изтощаваща. За съжаление, това е доста често срещано. Всъщност, една меноскална сълза е една от най-често срещаните увреждания на коляното от хрущял.

И така, какво е менискусът? Това е парче хрущял в коляното ви, което възглажнява и стабилизира ставата. Той предпазва костите от износване и разкъсване. Но всичко, което е необходимо, е доброто завъртане на коляното, за да се разкъса менискуса. В някои случаи парче от нарязания хрущял се разпада и се хваща в коляното, което го кара да се заключва.

Менкикус сълзи са често срещани в спорт спортове като футбол, както и безконтактни спортове, които изискват скокове и рязане като волейбол и футбол. Те могат да се случат, когато човек промени посоката внезапно, докато тича и често се появява едновременно с други наранявания на коляното, като нараняване на предния кръстосан сухожилие (ACL). Менискусните сълзи представляват особен риск за по-възрастните спортисти, тъй като менискусът отслабва с възрастта. Повече от 40% от хората над 65-годишна възраст имат такива.

Симптомите на сълза на менискуса включват

В началото болката може да не е лоша. Може дори да преминете през травмата. Но след като възпалението настъпи, коляното вероятно ще боли доста.

За диагностициране на съсирването на менискуса, Вашият лекар ще Ви даде задълбочен преглед. Той или тя ще иска да чуе подробности за това как си получил нараняването си. Може да са необходими рентгенови лъчи, за да се изключат счупени кости и други проблеми. Може да се нуждаете и от MRI (магнитно резонансно изображение), което позволява по-подробна оценка на коленния хрущял.

Лечението на менискалните сълзи зависи от размера и местоположението на сълзите. Други фактори, които влияят върху лечението, включват възраст, ниво на активност и свързаните с тях наранявания. Външната част на менискуса, често наричана “червена зона”, има добро кръвоснабдяване и понякога може да се лекува самостоятелно, ако сълзата е малка. За разлика от тях, вътрешните две трети от менискуса, известни като “бяла зона”, нямат добро кръвоснабдяване. Сълзите в този регион няма да се лекуват сами, тъй като в тази област липсват кръвоносни съдове, за да донесат лечебни хранителни вещества.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …