Мастектомия (отстраняване на гърдата) за рак на гърдата

Мастектомията е премахване на гърдата. Други близки тъкани също могат да бъдат премахнати, ако се окаже, че рак може да се е разпространил в тези области.

Процедурите за мастектомия включват

Мъжете с рак на гърдата обикновено имат модифицирана радикална мастектомия.

В зависимост от местоположението на тумора в гърдите или от други фактори, някои жени може да са способни да получат мастектомия, която намалява кожата или зърното. Мастектомията, която предпазва кожата, оставя по-голямата част от кожата, която е над гърдите, с изключение на зърното и ареолата. Маслектомията, спестяваща зърното, спестява кожата върху гърдата, както и зърното и ареолата.

Някои жени избират да имат реконструкция на гърдата след мастектомия. Реконструкцията може да се извърши по време на същата операция като мастектомията, или може да се направи по-късно като отделна процедура.

В допълнение към операцията, може да имате лъчева терапия, химиотерапия, хормонална терапия или комбинация от тези лечения.

Мастектомията се извършва с обща анестезия. След операцията си ще бъдете отведени в стая за възстановяване. Сестра ще може да помогне с всякаква гадене, болка или тревожност, която може да имате.

Когато се събудите от операцията, ще имате превръзка над мястото на операцията. Ще имате също така една или две дренажни тръби, за да събирате течност и да я предпазите от изграждането около зоната на операцията. Ако тези тръби все още са на мястото си, когато се приберете у дома, вашата сестра ще ви научи как да се грижите за тях.

Вашият лекар или медицинска сестра ще ви даде указания за контрол на болката и грижа за Вашия разрез. Обикновено можете да премахнете превръзката и да направите душ в деня след операцията.

Повечето хора се прибират у дома в рамките на 24 часа след мастектомия. Ако имате реконструкция на гърдата по време на същата операция, ще останете в болницата в продължение на няколко дни.

Физиотерапевтът може да ви покаже упражнения, докато все още сте в болницата. Те трябва да ви помагат да не се стеснявате. Ще трябва да избягвате напрегната дейност в продължение на няколко седмици. Вашият лекар ще Ви уведоми колко бързо можете да увеличите нивото на активност.

Обща или проста мастектомия, която е отстраняване на цялата гърда; Модифицирана радикална мастектомия, която е отстраняването на гърдата, някои от лимфните възли под мишницата и понякога част от мускулите на гръдната стена; Радикална мастектомия, която е отстраняването на гърдите, гръдните мускули и всички лимфни възли под ръката (дисекция на аксиларните лимфни възли). Тази хирургия рядко се използва сега.

Мастектомията се прави, за да се премахне колкото е възможно повече рак и да се даде най-голям шанс за пребиваване без рак.

За рак на гърдата в ранен стадий, като се отделя бучка или част от гърдата (хирургия, която предпазва гърдите), заедно с лъчевата терапия, има същата степен на преживяемост като мастектомията. Но много жени все още имат мастектомия, въпреки че е по-широка хирургия. Те може да не желаят или да не могат да получат лъчетерапия, която обикновено се извършва след хирургична операция. Или те могат да почувстват, че като имат мастектомия, те предприемат всички възможни действия, които могат да предотвратят връщането на рак.

Жените, които имат метастазирал рак на гърдата, не винаги имат операция. Но едно изследване показва, че дори ако ракът на гърдата не е открит, докато вече не се е разпространил в други органи, оцеляването може да се увеличи, като се направи операция за пълно отстраняване на първичния тумор в гърдата. 1

Усложненията могат да включват инфекция, кървене, лошо заздравяване на рани или реакция на анестезията, използвана в хирургията. Кръв или прозрачна течност може също да се съберат в раната и трябва да се източат. Може да имате болка в гърдите и чувство на издърпване, прищипване, изтръпване или изтръпване.

Ако имате лимфни възли, отстранени от ръката си, има шанс за получаване на лимфедем (подуване на ръката). Това е така, защото течността е по-малко способна да се отцеди от тъканите през лимфната система след тази процедура. Кажете на Вашия лекар или медицинска сестра незабавно, ако имате оток или болка в ръката си от страната, в която сте имали операцията. Нервът, който контролира усещането на кожата на вътрешната част на горната част на ръката също е в областта на тези лимфни възли. Ако нервите са повредени по време на операцията, може да имате изтръпване в тази област.

Мастектомията може да бъде по-добър избор в сравнение с гръдната хирургия в зависимост от размера на тумора или ако имате два или повече тумора, които са твърде отдалечени. Радиационната терапия не винаги е необходима след мастектомия, така че мастектомията може да бъде добър избор, ако не искате да имате радиация или ако не можете да имате радиационна терапия.

Някои жени избират да имат реконструкция на гърдата едновременно с мастектомията или по-късно. Преди да имате мастектомия, говорете с Вашия лекар за реконструкция, за да решите дали тази добавена процедура е подходяща за Вас.

Някои жени, които знаят, че са на много висок риск от рак на гърдата – но нямат рак на гърдата – избират да имат мастектомия и на двете гърди. Това се нарича профилактична мастектомия. Премахването на гърдите може значително да намали риска от рак на гърдата, но не може напълно да предотврати рака на гърдата. Няколко жени все още получават рак на гърдата, тъй като малка част от гръдната тъкан може да остане в кожата или под мишниците след операцията.

Но все още не е известно дали тази операция е по-добра от внимателното скриниране и след това ранното лечение на всеки рак на гърдата, който може да се развие. 2

Профилактичната мастектомия също е опция за жена, която има рак в една гърда. По време на раковата хирургия, някои жени също отстраняват другата гърда.

Някои жени, които са изложени на висок риск от рак на гърдата, могат да отстранят яйчниците си след като са направили деца или след 35-годишна възраст. Отстраняването на яйчниците намалява риска от рак на гърдата с 50%. 2

Ако мислите, че имате профилактична мастектомия, научете колкото можете от лекарите си. Вижте дали можете да говорите и с други жени, които са имали тази операция. Внимателно обмислете как се чувствате за ползите и промените, физически и емоционални.

Попълнете формуляра за информация за операцията (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да се подготвите за тази операция.

Rapiti E, et al. (2006 г.). Пълното изрязване на първичния тумор на гърдата подобрява оцеляването на пациентите с метастатичен рак на гърдата при диагностициране. Journal of Clinical Oncology, 24 (18): 2743-2749.

Дейвидсън НЕ (2007). Рак на гърдата. В DC ​​Dale, DD Federman, eds., ACP Medicine, раздел 12, кап. 7. Ню Йорк:.

Сара Маршал, д-р Семеен лекар; Дъглас А. Стюарт – Медицинска онкология

14 ноември 2014 г.