Магнитна резонансна ангиограма (mra)

Магнитната резонансна ангиограма (MRA) е вид сканиране с магнитен резонанс (ЯМР), което използва магнитно поле и импулси на енергия от радиовълни, за да осигури картини на кръвоносните съдове в тялото. В много случаи MRA може да предостави информация, която не може да бъде получена от рентгеново, ултразвуково или компютърно томографско (CT) сканиране.

Раздуване (аневризъм), съсирек или натрупване на мастни и калциеви отлагания (стеноза, причинена от плака) в кръвоносните съдове, водещи до мозъка; Аневризма или сълза (дисекция) в аортата, която носи кръв от сърцето до останалата част от тялото; Стеснение (стеноза) на кръвоносните съдове, водещи до сърцето, белите дробове, бъбреците или краката.

По време на MRA, областта на изследваното тяло се поставя в машина за ЯМР. Контрастният материал често се използва по време на MRA, за да се появят по-ясно кръвоносните съдове.

За целта се прави магнитно резонансна ангиограма (MRA)

Преди ангиография с магнитен резонанс (MRA), уведомете Вашия лекар и технолог на ЯМР, ако сте

Алергични към всички лекарства. Контрастният материал, използван за MRA, не съдържа йод. Ако знаете, че сте алергични към контрастния материал, използван за MRA, уведомете Вашия лекар преди да вземете друг тест; Има или може да е бременна; Имате някакъв метал, имплантиран в тялото си. Тази информация помага на Вашия лекар да знае дали тестът е безопасен за Вас. Кажете на лекаря си, ако имате Средства за сърдечни и кръвоносни съдове, като например стент за коронарна артерия, пейсмейкър, ICD (имплантируем кардиовертер-дефибрилатор) или метална сърдечна клапа; Метални щифтове, скоби или метални части в тялото ви, включително изкуствени крайници и зъболекарски работници или скоби; Всяко друго имплантирано медицинско устройство, като инфузионна помпа за лекарства; Козметични метални импланти, като например в ушите.