Macitentan (орален път) описание и търговски марки

Macitentan третира симптомите на белодробна артериална хипертония, което е високо кръвно налягане в главната артерия, която носи кръв от дясната страна на сърцето (камерата) към белите дробове. Когато малките кръвоносни съдове в белите дробове стават по-устойчиви на кръвния поток, дясната камера трябва да работи по-усилено, за да изпомпва достатъчно кръв през белите дробове. Macitentan действа като отпуска тези кръвоносни съдове и увеличава кръвоснабдяването на белите дробове, което намалява натоварването на сърцето.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на мацитентан в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

таблетка

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на мацитентан при пациенти в старческа възраст.

алергии

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Педиатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Гериатрична

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Други взаимодействия

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Други медицински проблеми

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Също така, не спирайте приема на това лекарство, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Дозирането

Много е важно да разбирате правилата на програмата Opsumit® REMS. Прочетете ръководството за медикаменти на пациента. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси. Може да бъдете помолени да подпишете формуляр, за да покажете, че разбирате информацията.

Поглъщайте таблетката цяла. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Пропусната доза

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно и да проверява за нежелани ефекти. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

съхранение

Използването на това лекарство, докато сте бременна, може да причини много тежки вродени дефекти. Използвайте две форми на ефективен контрол на раждаемостта, за да не забременявате, докато използвате това лекарство (дори ако лекарството е временно спряно) и поне 1 месец след като спрете да приемате лекарството. Най-ефективните форми на контрол на раждаемостта са хормоналните противозачатъчни хапчета, кръпки, вагинални пръстени или имплантанти или вазектомия (за мъжете). Една от тези форми на контрол върху раждаемостта трябва да се комбинира с презерватив, диафрагма или цервикална капачка. Ако жената е имала тубална лигатура или има IUD, тя не се нуждае от втора форма на контрол на раждаемостта. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако сте жена, която може да забременее, трябва да имате отрицателен тест за бременност, преди да Ви бъде позволено да приемате това лекарство. Освен това ще трябва да провеждате тест за бременност всеки месец по време на лечението. Ако пропуснете период, докато използвате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Проверявайте веднага с Вашия лекар, ако започнете да имате гадене, повръщане, треска, тъмна урина или бледи изпражнения, загуба на апетит, болка в горната част на стомаха, жълти очи или кожа. Това може да са признаци на чернодробно увреждане.

При това лекарство може да се появи белодробен оток. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате гръдна болка, трудно, бързо или шумно дишане, понякога с хрипове, сини устни и нокти, бледа кожа, повишено изпотяване, кашлица, която понякога предизвиква розово пенливо спанане или задух.

Това лекарство може да намали количеството сперматозоиди, което оказва влияние върху способността им да имат деца. Ако планирате да имате деца, говорете с Вашия лекар, преди да използвате това лекарство.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.