Метилдопа и хидрохлоротиазид (орален път) описание и търговски марки

Комбинацията Methyldopa и хидрохлоротиазид се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

Високото кръвно налягане добавя към натоварването на сърцето и артериите. Ако продължи продължително, сърцето и артериите може да не функционират правилно. Това може да увреди кръвоносните съдове на мозъка, сърцето и бъбреците, което води до удар, сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Високото кръвно налягане може също да увеличи риска от сърдечни пристъпи. Тези проблеми може да са по-малко вероятни, ако се контролира кръвното налягане.

Methyldopa действа чрез контролиране на нервните импулси по определени нервни пътища. В резултат на това се отпуска кръвоносните съдове, така че кръвта преминава през тях по-лесно. Хидрохлоротиазид помага за намаляване на количеството вода в тялото, като увеличава потока на урината. Тези действия спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

таблетка

Въпреки че няма специфична информация, сравняваща употребата на това лекарство при деца с употреба в други възрастови групи, не се очаква да предизвика различни странични ефекти или проблеми при деца, отколкото при възрастни.

алергии

Замаяност или главоболие, сънливост или признаци на твърде много загуба на калий може да се появят по-често при пациенти в напреднала възраст, които са по-чувствителни към ефектите на метилдопа и хидрохлоротиазид.

Педиатрична

Hydrochlorothiazide

Гериатрична

Проучванията показват, че това лекарство може да промени млекопроизводството или състава. Ако не сте предписали алтернатива на това лекарство, трябва да следите детето за странични ефекти и адекватен прием на мляко.

Метилдопа

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Дозирането

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

В допълнение към употребата на лекарството, предписано от Вашия лекар, подходящо лечение на Вашето високо кръвно налягане може да включва контролиране на теглото и грижа за видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий. Вашият лекар ще Ви каже кои фактори са най-важни за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че това лекарство няма да излекува високото ви кръвно налягане, но го помага да се контролира. Следователно, трябва да продължите да го приемате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го задържите надолу. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Това лекарство може да причини необичайно усещане за умора, когато започнете да го приемате. Може да забележите и увеличаване на количеството урина или честотата на уриниране. След като приемате лекарството известно време, тези ефекти трябва да се намалят. Като цяло, за да запазите увеличаването на урината, което не повлияе на съня ви

Най-добре обаче е да планирате дозата или дозите си според график, който най-малко ще повлияе на личните ви дейности и ще спи. Посъветвайте се с вашия медицински специалист, за да ви помогне да планирате най-доброто време за приемане на това лекарство.

За да ви помогне да запомните да приемате лекарството си, опитайте се да получите навика да го приемате по едно и също време всеки ден.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Пропусната доза

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

съхранение

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва особено лекарства без рецепта за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или проблеми със синусите, тъй като те могат да увеличат кръвното Ви налягане.

Това лекарство може да причини загуба на калий от тялото ви

Консултирайте се с Вашия лекар, ако се разболеете и имате тежко или продължително повръщане или диария. Тези проблеми могат да причинят загуба на допълнителна вода и калий.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че приемате това лекарство.

Ако имате треска и изглежда, че няма причина за това, консултирайте се с Вашия лекар. Това е особено важно през първите няколко седмици, през които приемате това лекарство, тъй като треската може да е знак за сериозна реакция към метилопа.

Това лекарство може да накара някои хора да станат сънливи или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Това е по-вероятно да се случи, когато започнете да го приемате или когато увеличавате количеството на лекарството, което приемате. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако не сте бдителни.

Може да се появи замаяност, главоболие или припадък, особено когато се изправите от легнало или седнало положение. Повдигането бавно може да помогне, но ако проблемът продължи или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Замайването, лекото главоболие или припадъкът също е по-вероятно да се появи, ако пиете алкохол, престоявате дълго време, упражнявате или ако времето е горещо. Пиенето на алкохолни напитки също може да влоши сънливостта. Докато приемате това лекарство, бъдете внимателни в количеството алкохол, който пиете. Също така, полагайте допълнителни грижи по време на тренировка или горещо време или ако трябва да останете дълго време.

За пациенти с диабет

Това лекарство може да причини сухота в устата. За временно облекчение използвайте бонбони без захар или смола, разтопете късчета лед в устата си или използвайте заместител на слюнката. Ако обаче устата Ви продължава да се чувства сухо повече от 2 седмици, консултирайте се с Вашия лекар или зъболекар. Продължителната сухота на устата може да увеличи шансовете за зъбно заболяване, включително разпад на зъбите, заболяване на венците и гъбични инфекции.

Хидрохлоротиазид може да причини по-голяма чувствителност към слънчевата светлина, отколкото обикновено. Излагането на слънчева светлина, дори за кратки периоди от време, може да причини кожен обрив, сърбеж, зачервяване или друго обезцветяване на кожата или тежко слънчево изгаряне. Когато започнете да приемате това лекарство

Ако имате тежка реакция от слънцето, консултирайте се с Вашия лекар

Преди да имате някакви медицински изследвания, кажете на лекар, който отговаря, че приемате това лекарство. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от това лекарство.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.