Metyrapone (орален път) описание и търговски марки

Metyrapone се използва при диагностицирането на някои проблеми на надбъбречните жлези. Тези жлези се намират в близост до бъбреците. Надбъбречните жлези произвеждат стероидно химично вещество, наречено кортизол (хидрокортизон), което помага на тялото да реагира на стрес или заболяване. От резултатите от metyrapone тест, Вашият лекар ще бъде в състояние да разберете дали вашите надбъбречни жлези произвеждат правилното количество кортизол под стрес или по време на заболявания.

Как се прави тест: Metyrapone се приема през устата в една или повече дози в деня преди теста. На следващия ден се вземат проби от кръв и / или урина. Една тръба, наречена катетър, може да бъде поставена в пикочния мехур, за да ви помогне да вземете пробата от урината. Измерва се количеството хормони в кръвта или урината ви. След това се изследват резултатите от теста.

Metyrapone може да се използва и за други състояния, определени от Вашия лекар.

Metyrapone се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продуктите, metyrapone се използва при някои пациенти със следното заболяване

Тъй като лечението на синдрома на Cushing може да изисква по-продължително лечение, е по-вероятно да се появят нежелани реакции.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

Capsule; Tablet

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

алергии

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Педиатрична

Това лекарство е тествано при деца и не е доказано, че причинява различни странични ефекти или проблеми при деца, отколкото при възрастни.

Гериатрична

Въпреки че няма конкретна информация за употребата на метиропон при пациенти в старческа възраст, не се очаква да причини различни странични ефекти или проблеми при по-възрастните хора, отколкото при младите възрастни.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Лекарствени взаимодействия

Други взаимодействия

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Пропусната доза

Metyrapone може да предизвика гадене и повръщане, особено ако се приема в по-големи дози. Приемането на всяка доза с храна или мляко или веднага след хранене може да намали този ефект.

съхранение

Преди да имате някакви медицински изследвания, кажете на лекар, който отговаря, че приемате това лекарство. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от това лекарство.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако приемате Metyrapone за тестова процедура и сте пропуснали доза, свържете се с Вашия лекар. Липсващите дози или приемането им по неправилна схема могат да доведат до неверни резултати от теста.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Това лекарство може да доведе до замайване, замаяност, сънливост или по-малко бдителност, отколкото обикновено. Дори ако се приемат преди лягане, това може да накара някои хора да се чувстват сънливи или по-малко бдителни за възникване. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.