кожна туберкулоза

Лупусът е хронично възпалително заболяване, което настъпва, когато имунната система на тялото ви атакува вашите собствени тъкани и органи. Възпалението, причинено от лупус, може да засегне много различни системи на тялото – включително ставите, кожата, бъбреците, кръвните клетки, мозъка, сърцето и белите дробове.

Лупусът може да бъде трудно да се диагностицира, защото неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания. Най-характерният признак на лупус – лицев обрив, който прилича на крилата на пеперуда, който се разгъва през двете бузи – се среща в много, но не всички случаи на лупус.

Някои хора се раждат с тенденция към развиване на лупус, което може да бъде предизвикано от инфекции, някои лекарства или дори слънчева светлина. Въпреки че няма лечение за лупус, лечението може да помогне за контролиране на симптомите.

Няма два случая на лупус. Признаците и симптомите могат да се появят внезапно или да се развият бавно, да са леки или тежки и да са временни или постоянни. Повечето хора с лупус имат леко заболяване, характеризиращо се с епизоди – наречени ракети – когато признаците и симптомите се влошават за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за известно време.

Признаците и симптомите на лупус, които преживявате, ще зависят от това кои телесни системи са засегнати от заболяването. Най-честите признаци и симптоми включват

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако развиете необясним обрив, продължаваща треска, постоянни болки или умора.

Лупус се случва, когато имунната ви система атакува здрави тъкани в тялото ви. Вероятно лупусът е резултат от комбинацията на генетиката и околната среда. Изглежда, че хората с наследствено предразположение към лупус могат да развият заболяването, когато влязат в контакт с нещо в околната среда, което може да предизвика лупус. Причината за лупус в повечето случаи обаче не е известна. Някои потенциални задействания включват

Кога да се види лекар

Други видове усложнения

Фактори, които могат да увеличат риска от лупус, включват

Възпалението, причинено от лупус, може да засегне много области на тялото ви, включително и Вашия

Какво можеш да правиш

Увеличаването на лупуса също увеличава риска

Какво да очаквате от Вашия лекар

Вероятно ще започнете, като се срещнете с вашия семеен лекар или с доставчик на първична помощ, но той или тя може да ви насочи към специалист по диагностика и лечение на артрит и други възпалителни ставни състояния (ревматолог). Тъй като симптомите на лупуса могат да имитират толкова много други здравословни проблеми, може да ви трябват търпение, докато чакате диагноза. Вашият лекар трябва да изключи известен брой други заболявания преди диагностициране на лупус. Може да се наложи да посетите лекар, който е специалист по заболявания и нарушения на имунната система (ревматолог), за да потвърди диагнозата или да продължи лечението.

Лабораторни тестове

Преди назначаването си, може да искате да напишете списък с отговори на следните въпроси

Тестове за изображения

Може да поискате да напишете въпроси, които да зададете на Вашия лекар, например

биопсия

В допълнение към въпросите, които сте готови да поискате от Вашия лекар, не се колебайте да задавате въпроси по време на назначаването си по всяко време, че не разбирате нещо.

Вашият лекар вероятно ще Ви зададе няколко въпроса. Ако сте готови да им отговорите, може да оставите време, за да преминете през всяка точка, в която искате да прекарате повече време. Вашият лекар може да попита

Диагнозата на лупуса е трудна, защото признаците и симптомите се различават значително от човек на човек. Признаците и симптомите на лупус може да варират с течение на времето и да се припокриват с тези на много други разстройства. Никой тест не може да диагностицира лупус. Комбинацията от тестове за кръв и урина, признаци и симптоми, както и физически изследвания, води до диагноза.

Могат да включват и тестове за кръв и урина

Ако вашият лекар подозира, че лупусът засяга дробовете или сърцето ви, той или тя може да предложи

Лупусът може да навреди на бъбреците ви по много различни начини, а лечението може да варира в зависимост от вида на увреждането. В някои случаи е необходимо да тествате малка проба от бъбречна тъкан, за да определите каква е най-добрата терапия. Пробата може да се получи с игла или чрез малък разрез.

Лечението на лупуса зависи от Вашите признаци и симптоми. Определяне дали Вашите признаци и симптоми трябва да бъдат лекувани и какви медикаменти трябва да се използват внимателно обсъждане на ползите и рисковете с Вашия лекар. Тъй като вашите признаци и симптоми избухват и изчезват, вие и Вашият лекар може да откриете, че трябва да промените лекарствата или дозировката. Най-често използваните лекарства за контролиране на лупуса включват

Вземете мерки, за да се грижите за тялото си, ако имате лупус. Простите мерки могат да ви помогнат да предотвратите образуването на лупус и, ако се появят, по-добре да се справите с признаците и симптомите, които преживявате. Опитвам се да

Понякога алтернативната или допълваща медицина може да е от полза за хората с лупус. Тези терапии обаче обикновено се използват с конвенционални лекарства. Обсъдете тези лечения с Вашия лекар преди да започнете сами. Той или тя може да ви помогне да прецените ползите и рисковете и да ви кажа дали леченията ще се намесват в настоящите лекарства за лупус.

Допълнителни и алтернативни лечения за лупус включват

Ако имате лупус, вероятно ще имате болезнени чувства за състоянието си, от страх до крайно безсилие. Предизвикателствата на живот с лупус увеличават риска от депресия и свързаните с тях психични проблеми като тревожност, стрес и ниско самочувствие. За да ви помогнем да се справите с лупуса, опитайте се

Посетете Вашия лекар