Метроксипрогестерон (орален път) описание и търговски марки

Медроксипрогестерон се използва за лечение на аменорея (необичайно спиране на менструалния цикъл) и анормално маточно кървене. Той се използва също така за предотвратяване на ендометриална хиперплазия (удебеляване на лигавицата на матката или утробата) при жени, които приемат конюгирани естрогени. Това лекарство е хормон на прогестин.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Канадска марка

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Употребата на медроксипрогестерон не е показана при деца. Безопасността и ефикасността не са установени.

таблетка

Въпреки че в гериатричната популация не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на медроксипрогестерон, досега не са документирани никакви гериатрични специфични проблеми. Въпреки това, пациентите в старческа възраст са по-склонни да имат рак на гърдата, инсулт или деменция, което може да изисква повишено внимание при пациенти, получаващи медроксипрогестерон.

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

алергии

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Педиатрична

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Гериатрична

бременност

кърмене

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Лекарствени взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други взаимодействия

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Много е важно да използвате това лекарство само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Това може да доведе до нежелани странични ефекти.

Това лекарство се предлага с листовка за пациента. Прочетете и следвайте внимателно инструкциите в листовката. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Ако приемате това лекарство заедно с естрогенно лекарство, внимателно спазвайте графика, който Вашият лекар Ви дава и за двете лекарства.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Дозирането

Да се ​​пази далеч от деца.

Пропусната доза

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно и не предизвиква нежелани ефекти. Може да са необходими изследвания на таза, гърди и мамография (рентгенография на гърдата), за да се проверят нежеланите ефекти, освен ако Вашият лекар не Ви каже друго.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Проверявайте веднага с Вашия лекар, ако имате болка в гърдите, слабините или краката, особено телетата, затруднено дишане, внезапно, тежко главоболие, неразвито говорене, внезапна необяснима недостиг на въздух, внезапна загуба на координация, Или промени в зрението при употребата на това лекарство.

Използването на това лекарство може да увеличи риска от сърдечен удар, инсулт, кръвни съсиреци, деменция, рак на гърдата или рак на матката. Говорете с Вашия лекар за тези рискове.

Рискът от сърдечни заболявания или инсулт от това лекарство е по-висок, ако пушите. Рискът Ви също се увеличава, ако имате диабет или висок холестерол или ако имате наднормено тегло. Говорете с Вашия лекар относно начините за спиране на пушенето. Дръжте диабета под контрол. Попитайте Вашия лекар за диета и упражнения, за да контролирате нивото на теглото и нивото на холестерола в кръвта.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне тежко главоболие или внезапна загуба на зрение или промяна в зрението, докато използвате това лекарство. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Панкреатит може да настъпи докато приемате това лекарство. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате внезапна и тежка болка в стомаха, втрисане, запек, гадене, повръщане, треска или замаяност.

Кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че използвате това лекарство преди всякакъв вид операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение. Вашият лекар ще реши дали трябва да продължите да прилагате това лекарство.

Преди да вземете някакви медицински изследвания, уведомете отговорния лекар, че приемате това лекарство. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от това лекарство.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

съхранение