Метотрексат: употреба, дозировка, странични ефекти

Какво представлява метотрексат?

Метотрексат се използва за лечение на някои видове рак на гърдата, кожата, главата и шията или белия дроб. Той се използва също така за лечение на тежък псориазис и ревматоиден артрит.

Метотрексат обикновено се прилага, след като други лекарства са били изследвани без успешно лечение на симптомите.

Метотрексат може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Важна информация

Меттрексат обикновено се приема веднъж или два пъти седмично, а не всеки ден. Трябва да използвате правилната доза за Вашето състояние. Някои хора са починали, след като са приемали метотрексат всеки ден случайно.

Не използвайте метотрексат за лечение на псориазис или ревматоиден артрит, ако имате чернодробно заболяване (особено ако е причинено от алкохолизъм), или нарушение на кръвните клетки или костния мозък.

Не използвайте метотрексат, ако сте бременна или кърмите.

Метотрексат може да понижи кръвните клетки, които помагат на тялото да се бори с инфекциите и да помогне на кръвта ви да се съсирва. Може да получите инфекция или кървене по-лесно. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате необичайни синини или кървене или признаци на инфекция (треска, студени тръпки, болки в тялото).

Преди да приемете това лекарство

Метотрексат може да причини сериозни или животозастрашаващи странични ефекти върху черния дроб, белите дробове или бъбреците. Уведомете Вашия лекар, ако имате болка в горната част на стомаха, загуба на апетит, тъмна урина, глинести изпражнения, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите), суха кашлица, недостиг на въздух, кръв в урината или малко или никакво уриниране.

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към метотрексат. Не използвайте метотрексат за лечение на псориазис или ревматоиден артрит, ако имате

Алкохолизъм, цироза или друго чернодробно заболяване

Нарушение на кръвните клетки, като анемия (липса на червени кръвни клетки) или левкопения (липса на бели кръвни клетки)

Разстройство на костния мозък; или

Ако кърмите бебе.

Меттрексат понякога се използва за лечение на рак, дори когато пациентите имат едно от изброените по-горе състояния. Вашият лекар ще реши дали това лечение е подходящо за Вас.

За да сте сигурни, че метотрексатът е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

заболяване на бъбреците

Недостиг на фолиева киселина

Пневмония или белодробно заболяване

Стомашни язви

Всеки тип инфекция; или

Ако получавате лъчетерапия.

Правителствена бременност категория X. Метотрексатът може да причини вродени дефекти при нероденото бебе. Не използвайте метотрексат за лечение на псориазис или ревматоиден артрит, ако сте бременна. Кажете на лекаря си веднага, ако забременеете по време на лечението.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Може да се наложи да приемете отрицателен тест за бременност преди началото на лечението.

Използвайте контрол на раждаемостта, за да предотвратите бременност, докато използвате метотрексат, независимо дали сте мъж или жена. Използването на метотрексат от всеки от родителите може да причини вродени дефекти.

Ако сте мъж, използвайте презерватив, за да не причинявате бременност, докато използвате метотрексат. Продължете да използвате презервативите най-малко 90 дни след края на лечението.

Как трябва да приемам метотрексат?

Ако сте жена, използвайте ефективна форма на контрол върху раждаемостта, докато приемате метотрексат, и поне за един цикъл на овулация след края на лечението.

Не давайте това лекарство на дете без съвет от лекар.

Възрастните възрастни може да са по-склонни да имат странични ефекти от това лекарство.

Вземете метотрексат точно както е предписано за Вас. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Трябва да използвате правилната доза метотрексат за Вашето състояние. Меттрексат понякога се приема веднъж или два пъти седмично, а не всеки ден. Следвайте инструкциите на етикета си с рецепта. Някои хора са починали, след като са приемали метотрексат всеки ден случайно. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате въпроси относно дозировката или колко често да приемате това лекарство.

Използвайте редовно метотрексат, за да получите най-голяма полза. Изтеглете рецептата си отново, преди да изчерпите лекарството напълно.

Метотрексат може да понижи кръвните клетки, които помагат на тялото да се бори с инфекциите и да помогне на кръвта ви да се съсирва. Вашата кръв ще трябва да бъде тествана често и може да се нуждаете от чернодробна биопсия. Лечението на рак може да се забави въз основа на резултатите от тези тестове.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако пропуснете доза метотрексат.

 Предозирането на метотрексат може да бъде фатално.

Метотрексат може да преминава в телесни течности (урина, изпражнения, повръщане). Полагащите грижи трябва да носят гумени ръкавици, докато почистват телесните течности на пациента, обработват замърсени боклуци или пране или променят пелени. Измийте ръцете си преди и след свалянето на ръкавици. Измийте замърсеното облекло и бельото отделно от другото пране.

Избягвайте излагане на слънчева светлина или изкуствени ултравиолетови лъчи (лампи за слънчеви очила или солариуми), особено ако се лекувате за псориазис. Меттрексат може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина и псориазисът ви може да се влоши.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Избягвайте да пиете алкохол, докато приемате метотрексат.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Получете спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към метотрексат: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате метотрексат и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате

Какво трябва да избегна?

Суха кашлица, недостиг на въздух

Диария, повръщане, бели петна или рани в устата или устните ви

Кръв в урината или изпражненията

Метатрексатни нежелани реакции

Подуване, бързо натрупване на тегло, малко или никакво уриниране

Припадъци (конвулсии)

Треска, студени тръпки, болки в тялото, симптоми на грип

Бледа кожа, леко набиване, необичайно кървене, слабост, чувство на светлина или недостиг на въздух

Проблеми с черния дроб – гадене, болка в горната част на корема, сърбеж, умора, загуба на апетит, тъмна урина, глинести столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите); или

Тежка кожна реакция – треска, възпалено гърло, подуване на лицето или езика, изгаряне в очите, болка в кожата, последвана от червен или лилав кожен обрив, който се разпространява (особено в лицето или горната част на тялото) и предизвиква образуване на мехури и пилинг.

Честите нежелани реакции от страна на метотрексат могат да включват

Повръщане, разстроен стомах

Главоболие, световъртеж, умора; или

замъглено зрение.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Обичайна доза за възрастни на метотрексат за остра лимфобластна левкемия

Индукция: 3,3 mg / m2 / ден перорално или IM (в комбинация с преднизон 60 mg / m2); Поддържане (по време на ремисия): 15 mg / m2 IM или орално два пъти седмично. Алтернативна доза ремисия: 2,5 mg / kg IV на всеки 14 дни.

Обичайна доза за възрастни на метотрексат за хориокарцином

15 до 30 mg IM или перорално дневно в продължение на 5 дни. Повтаряйте курсовете от 3 до 5 пъти с период на почивка по-голям или равен на 1 седмица между курсовете, докато не настъпят прояви на токсични симптоми. Ефективността на терапията обикновено се оценява чрез 24-часов количествен анализ на хорионатния гонадотропин (hCG) в урината, който обикновено се връща в нормални или по-малко от 50 intl единици / 24 часа, обикновено след третия или четвъртия курс и обикновено последвано от пълна резолюция на измерими Лезии в продължение на 4 до 6 седмици. Едно или две курсове на метотрексат след нормализиране на hCG обикновено се препоръчва.

Обичайна доза за възрастни на метотрексат за трофобластна болест

15 до 30 mg IM или перорално дневно в продължение на 5 дни. Повтаряйте курсовете от 3 до 5 пъти с период на почивка по-голям или равен на 1 седмица между курсовете, докато не настъпят прояви на токсични симптоми. Ефективността на терапията обикновено се оценява чрез 24-часов количествен анализ на хорионатния гонадотропин (hCG) в урината, който обикновено се връща в нормални или по-малко от 50 intl единици / 24 часа, обикновено след третия или четвъртия курс и обикновено последвано от пълна резолюция на измерими Лезии в продължение на 4 до 6 седмици. Едно или две курсове на метотрексат след нормализиране на hCG обикновено се препоръчва.

Обичайна доза за възрастни на метотрексат за лимфом

За тумора на Бъркит в Етапи I-II: 10 до 25 mg перорално веднъж дневно в продължение на 4 до 8 дни; Злокачествен лимфом в Етап III: 0,625 до 2,5 mg / kg перорално дневно като част от комбинирана химиотерапия .; Лечението на всички етапи обикновено се състои от няколко курса на лекарството, намесени в 7-10 дена почивка.

Обичайна доза за възрастни за менингеална левкемия

12 mg / m2 интратекално на всеки 2 до 5 дни, докато броя на клетките на CSF не се нормализира. В този момент се препоръчва една допълнителна доза. Прилагането на интервали по-малко от 1 седмица може да доведе до повишена подостра токсичност.

Информация за дозиране на метотрексат

Обичайна доза за възрастни за микозис Fungoides

2,5 до 10 mg PO дневно или 50 mg IM веднъж седмично или 25 mg IM два пъти седмично.

Какви други лекарства ще повлияят на метотрексат?

метотрексат

Обичайна доза за възрастни за остеосарком

Начална доза: 12 g / m2 интравенозно като 4 часова инфузия (в комбинация с други химиотерапевтични средства). Ако тази доза не е достатъчна за постигане на пикова серумна концентрация от 1000 микромолара в края на инфузията, дозата може да бъде увеличена до 15 g / m2; Лечението може да настъпи на 4, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 16, 29, 30, 44 и 45 седмици след операцията. Ако пациентът повръща или не може да понася пероралните лекарства, левковорин трябва да се добави към тази схема в същата доза и схема като метотрексат.

Обичайна доза за възрастни за псориазис

Единична доза: 10 до 25 mg / седмично перорално, IM или IV до постигане на адекватен отговор; Разделена доза: 2,5 mg перорално, IM или IV на всеки 12 часа за 3 дози веднъж седмично. Максимална седмична доза: 30 mg.

Обичайна доза за възрастни за ревматоиден артрит

Единична доза: 7,5 mg перорално седмично. Разделна доза: 2,5 mg перорално на всеки 12 часа за 3 дози веднъж седмично. Максимална седмична доза: 20 mg.

Обичайна доза за възрастни за неопластични заболявания

I.V .: Диапазонът е широк от 30-40 mg / m2 / седмично до 100-12000 mg / m2 с левковорин спасяване

Обичайна педиатрична доза за остра лимфоцитна левкемия

100 mg / m2 за 1 час, последвано от 35-часова инфузия, доставяща 900 mg / m2 / ден.

Обичайна педиатрична доза за дерматомиозит

15 до 20 mg / m2 перорално веднъж седмично.

Обичайна педиатрична доза за менингеална левкемия

По-малко от 4 месеца: 3 mg / доза интратекално; По-голям или равен на 4 месеца по-малко от 1 година: 6 mg / доза интратекално; По-голяма или равна на 1 година по-малко от 2 години: 8 mg / доза интратекално; По-голяма или равна на 2 години по-малко от 3 години: 10 mg / доза интратекално; По-голяма или равна на 3 години: 12 mg / доза интратекално; Дозата може да се прилага на всеки 2 до 5 дни, докато броят на КМП се върне към нормалното, последвано от доза, приложена веднъж седмично за 2 седмици и месечно след това. Прилагането на интервали по-малко от 1 седмица може да доведе до повишена подостра токсичност.

Обичайна педиатрична доза за неопластични заболявания

7,5 до 30 mg / m2 IM или орално на всеки 2 седмици .; Алтернативно дозиране: 10 до 18,000 mg / m2 IV болус или продължителна инфузия в продължение на 6 до 42 часа.

Обичайна педиатрична доза за ревматоиден артрит

5 до 15 mg / m2 IM или перорално веднъж седмично.

Обичайна педиатрична доза за твърди тумори

По-малко от 12 години: 12000 mg / m2 IV; По-голяма или равна на 12 години: 8000 mg / m2 IV; Максимална доза: 18 грама.

Много лекарства могат да взаимодействат с метотрексат. Не всички възможни взаимодействия са изброени тук. Уведомете Вашия лекар за всички ваши лекарства и за всички, които започнете или преустановите употребата по време на лечение с метотрексат, особено

азатиоприн

леВкоВориноВа

фенитоин

пробенецид

теофилин

Антибиотик или сулфазни лекарства

Изотретиноин, ретинол, третиноин

НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) – ибупрофен (Advil, Motrin), напроксен (Aleve), целекоксиб, диклофенак, индометацин, мелоксикам и други; или

Салицилати – аспирин, капсули от Нуприн, Kaopectate, KneeRelief, Pamprin Cramp Formula, пепто-бисмол, трикозал, трилизит и други.

Този списък не е пълен и много други лекарства могат да взаимодействат с метотрексат. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Дайте списък на всичките си лекарства на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува.

11.04. Ревизия 2015-08-04, 10:33:26

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Ревматоиден артрит Humira, Плакенил, хидроксихлорохин, сулфасалазин, Enbrel, Remicade

Псориатичен артрит преднизон, Хумира, триамцинолон, дексаметазон, Декадрон, Enbrel

Дерматомиозит преднизон, Плакенил, хидроксихлорохин, кортизон, Deltasone, Trexall

Рак на гърдата тамоксифен, анастрозол, летрозол, аримидекс, таксол, кселода