Белодробна трансплантация за кистозна фиброза

Трансплантацията на белия дроб е опция за няколко души, които имат тежки белодробни проблеми, причинени от кистозна фиброза. Процедурата премахва болните дробове и ги заменя със здрави бели дробове от наскоро починал донор.

След операция за трансплантация на белия дроб, ще бъдете поставени на вентилатор, който е машина, която временно поема дишането. Ако няма усложнения, ще използвате вентилатора за 1 до 2 дни.

Вероятно ще трябва да останете в болницата в продължение на 2 до 3 седмици след трансплантацията.

Ще трябва да приемате антибиотици и лекарства, за да потискате имунната си система, за да увеличите шансовете на тялото ви да приеме новите бели дробове.

Някои хора, които имат тежко белодробно увреждане, причинено от муковисцидоза, могат да получат трансплантация на белия дроб. Експертите не са сигурни дали трансплантацията на белия дроб помага на дете с циститна фиброза да живее по-дълго. 1 Хората, които имат леко или умерено заболяване, обикновено не получават трансплантация, тъй като рисковете са по-големи от ползите.

Няколко теста могат да помогнат на Вашия лекар и да видите колко добре може да се получи трансплантация на белия дроб или трансплантация на белодробна белодробна белодробна донор. Тези тестове включват тестове за белодробна функция, тестове за артериални кръвни газове и капацитет за физически упражнения.

Основните рискове от трансплантацията на белия дроб са проблеми по време на операцията и отхвърляне на дарените органи. Инфекцията и отхвърлянето на трансплантираните органи имат подобни симптоми, включително треска, умора и затруднено дишане.

След трансплантация на бял дроб, превантивната антибиотична терапия започва веднага. Вие също ще приемате имуносупресори, обикновено до края на живота си. Въпреки че имуносупресивните лекарства повишават шансовете на тялото ви да приеме новите бели дробове, те също така затрудняват тялото ви да се бори с инфекцията.

Попълнете формуляра за информация за операцията (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да се подготвите за тази операция.

Liou TG, et al. (2007 г.). Белодробна трансплантация и оцеляване при деца с кистозна фиброза. New England Journal of Medicine, 357 (21): 2143-2152. [Erratum в New England Journal of Medicine, 359 (e6).]

Администрация на здравните ресурси и услуги (2009 г.). Годишен доклад за 2009 г. на Американската мрежа за доставки на органи и трансплантация и Научния регистър на получателите на трансплантанти: Данни за трансплантацията 1999-2008. Налични онлайн: http: //www.ustransplant/annual_reports/current.

Около половината от хората, които получават белодробна трансплантация, оцеляват поне 5 години след процедурата. ; Хората с муковисцидоза имат същата честота на преживяване след трансплантация на белия дроб, както и хора, които имат трансплантация на белия дроб за други здравни проблеми.

Трансплантацията на белия дроб не предотвратява или подобрява проблемите, които може да причини муковисцидоза в други части на тялото ви; Трансплантацията на белите дробове все още е ограничена опция в Съединените щати и обикновено се предлага само в някои големи медицински центрове. Може да се наложи да пътувате или да се преместите в друг град, за да извършите операцията; Не всеки е добър кандидат за трансплантация на органи. Вашият лекар или център за трансплантация ще направят тестове, за да видят дали сте. За да научите повече, трансплантация на органи; Ако вашите тестове покажат, че сте добър кандидат, вие сте поставени в чакащ списък. Може да се наложи да изчакате дни, месеци или години за трансплантация. Обединената мрежа за споделяне на органи (UNOS) редовно актуализира насоките си за подбор на трансплантанти. Повече информация можете да намерите на www.unos.

Д-р Джон Поуп – Педиатричен; Сузана Макколи – Детска пулмология

9 септември 2014 г.